Бившият кмет на Белово Веселин Найденов осъди прокуратурата за 100 000 лв.

OFFNews 17 февруари 2021 в 14:39 3596 0

И на втора инстанция бившият кмет на Белово Веселин Найденов осъди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата. На Найденов са присъдени 100 000 лв. заради дело за престъпление по служба, продължило над 10 г. В края на януари Апелативният съд в Пловдив е потвърдил решението на окръжните магистрати в Хасково, съобщи "Сега".

През юли 2020 г. Окръжният съд в Пазарджик осъди прокуратурата на България да заплати на Найденов 100 000 лв. за причинени неимуществени вреди. Решението бе заради жалба на Найденов, че в продължение на 10 г. срещу него се води досъдебно производство.

От 20 юли 2003 г. до 15 януари 2014 г. срещу бившия кмет се водят дела за извършени тежки умишлени престъпления по служба.

За този период в Пазарджишкия окръжен съд бяха образувани 6 дела от общ характер, като три пъти делото е било прекратявано и връщано на Окръжната прокуратура за отстраняване на съществени нарушения. Освен това, три пъти е било връщано от Апелативния съд за ново преразглеждане.

След внасяне на обвинителния акт срещу Веселин Найденов за осми път Окръжният съд изпраща делото до Върховния касационен съд за определяне на компетентен съд. Производствата са прекратени през 2013 г., защото престъпленията не са извършени от Найденов и деянията не попадат в категория "престъпление". 

Сега експертизата по делото твърди, че разследването е травмирало Найденов и състоянието му може да се подобри с терапия.

Апелативният съд приема, че 100 000 лв. е "най-адекватен паричен еквивалент на претърпените неимуществени вреди" - влошеното психическо здраве, личните и професионални притеснения в качеството на съпруг и родител, на кмет, на политическо лице и на адвокат, финансовите затруднения, широкото медийно отразяване на делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!