Бюрото за защита е охранявало 3-ма магистрати м.г. и още 3-ма през 2021 г.

OFFNews 18 август 2021 в 16:35 3111 0

Главният прокурор Иван Гешев изпрати в парламента доклада си за дейността на Бюрото за защита, което е на пряко негово подчинение. 

От него става ясно, че за м.г. по Програмата за защита е обезпечена сигурността на 20 души по 10 дела. По отношение на 12 от тях мерките са изпълнявани на територията на България, а за 8 - в чужди държави.

За първото шестмесечие на 2021 г. бюрото е обезпечавало сигурността на 16 защитени лица по 9 дела. На 8 от тях мерките са били в нашата страна, за останалите - на територията на други държави.

През 2020 г. е приключило действието на Програмата за защита по 1 дело с 4 защитени свидетели, а през първите шест месеца на т.г. - по 1 дело с 2 защитени лица.

Миналата година са проведени 221 срещи на защитени лица със служители за връзка и ръководството на Бюрото по защита, включително при внезапна необходимост; 41 мероприятия по транспортиране за участие в съдебни заседания и процесуално-следствени действия, 11 - за медицински цели; 192 мероприятия, свързани с предоставяне на социално-битови и здравни услуги, 16 - с интеграцията на защитените лица и др.

За първото шестмесечие на 2021 г. са проведени 74 срещи на защитени свидетели със служители на бюрото; 19 мероприятия по транспортиране, включително за участие в съдебни заседания; 67 мероприятия за предоставяне на социално - битови и здравни услуги, 3 за интеграцията на защитените лица и др. Само през миналата година са извършени 57 мероприятия за контрол по специалната защита по 5 от делата, 9 пъти е имало съвместни действия с екипи за охрана на прокурори и следователи.

Бюрото за защита е охранявало трима магистрати през м.г. и трима през първото тримесечие на тази година.

В доклада се обяснява още, че специфичните дейности на бюрото включват широк кръг от дейности - предварителна защита, охрана и наблюдение на застрашени/защитени лица, лична физическа охрана по реда на чл.123 от НПК, охрана на прокурори и следователи. Служители на бюрото оказват психологическа помощ на застрашени/защитени лица, извършват дейност по международно сътрудничество, информационно-аналитична дейност и редица други.

Бюрото осъществява активно взаимодействие с други институции в страната и с партньорски служби. Част от неговата работа е свързана с преместване на защитени лица в друга държава, с осигуряването им за съдебни заседания по конкретни съдебни производства или за действия по разследването; с издаване или подновяване на български лични документи на лицата и пр.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!