Без нови доказателства Комисията по досиетата не може да обяви повторно сътрудник на ДС

OFFNews 09 декември 2021 в 14:07 1347 0

Комисията по досиетата няма компетентност да се произнася за втори път за принадлежността на един и същ човек към бившата Държавна сигурност, ако няма нови доказателства за него.

Това постанови общото събрание на магистратите от Върховния административен съд по тълкувателно дело от 2019 г., образувано по искане на главния прокурор.

"Комисията не разполага с правна възможност да "обявява установената и обявена принадлежност" към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (ЗДРДОПБГДСРСБНА) за лице, по отношение на което вече е влязло в сила нейно решение за установяване и обявяване на такава. Такова правомощие на комисията не е предвидено в ЗДРДОПБГДСРСБНА, нито следва от разпоредбата на чл. 1, ал. 2 ЗДРДОПБГДСРСБНА или от основната цел на закона", съобщават от ВАС.

Според върховните съдии с публикуване на първото решение, с което се обявява принадлежност, обществеността е информирана и е постигната целта на закона. С последващото решение на комисията не установява принадлежност на лицата, а се обявява вече установена такава.

"В съответствие с предписаното от закона правомощие, извършването на проверка относно конкретно лице, за което се констатира предходно произнасяне с влязъл в сила административен акт, установяващ принадлежността му към органите по чл. 1 от Закона, предполага единствено позоваване на този акт, а не ново произнасяне на комисията, с което да се обяви установената и обявена вече негова принадлежност в резултат на извършена по-рано проверка", посочват от ВАС.

Изключение се прави само когато се появят нови доказателства за принадлежност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша