Баневи съдят главния прокурор и заместниците му за морални вреди за 60 000 лева

В началото на годината главният прокурор изпрати писмо до Европа, с което се оплака от политически натиск и спомена и подсъдимото семейство

OFFNews 26 януари 2022 в 13:38 3557 1

Семейство Николай и Евгения Баневи заведоха иск срещу Иван Гешев и заместниците му за 60 000 лв. в Софийския градски съд. Причината са претърпени от семейството морални вреди от писмото, което главният прокурор и хората му изпратиха в началото на годината до всички европейски институции и посолства.

Там Баневи бяха наречени "български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи" и "олигарси". Посочваше се също, че "са отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лв.; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група".

В жалбата си до съда сега Баневи определят тези квалификации за неверни, позорящи и увреждащи публичната им репутация, личната чест и достойнството им.

Пред съда ги представлява адвокат Михаил Екимджиев. Той пише в жалбата си пред СГС, че със споменаването на имената им в негативен контекст са нарушени техни права, защитени от Конституцията, Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и НПК, съобщи "Сега".

Адвокатът отбелязва, че съпрузите никога не са заемали ръководни държавни или партийни длъжности. "Поради това квалификацията им като "олигарси", предполагаща съчетаване на икономическа и политическа власт, е абсолютно неуместна".

Друго нарушение според Кашъмов е, че в писмото си прокуратурата казва, че Баневи са "отговорни" за извършени престъпления, за които са подсъдими. А това е използвано като синоним на свързани, съпричастни и виновни, което противоречи Конституцията. Екимджиев припомня, че България не веднъж е била осъждана в Страсбург заради нарушаване на презумпцията за невиновност.

Напомня се и, че преди три месеца самите Баневи осъдиха България в ЕСПЧ заради изказвания на Иван Гешев и за продължителния им арест.

"По-малко от 3 месеца след решението на ЕСПЧ, демонстрирайки непоклатима противоправна и деликтна воля, ответниците в качеството си на високопоставени прокурори, заемащи ръководни длъжности в българската Прокуратура, задружно обявяват пред 67 международни организации и държави, че Баневи са " … отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група", пише адвокат Екимджиев.

Според адвоката този пасаж от писмото на прокуратурата е особено болезнен за Баневи, защото тя може да ги обвини за всичко, тъй като разследващите не носят персонална отговорност за неправомерни обвинения. 

"Разбирането на ищците, че пред съд биват изправени „виновни лица“ показва, че тази изконна юридическа неграмотност не е преодоляна, въпреки образователния характер на решението на ЕСПЧ", се казва още в писмото, цитирано от "Лекс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови