Българин е признат за виновен в САЩ за детска порнография

OFFNews 26 януари 2023 в 10:52 2033 0

чукче

Снимка Архив

Предстои да се определи размерът на присъдата.

Федерално жури във Флорида призна за виновен българин за участие в престъпна група за разпространение на порнографски материали, в които са използвани деца, съобщиха от българската прокуратура. През април съдия от федералния съд ще се произнесе за размера на наказанието.

49-годишният мъж е задържан през ноември 2021 г. в България в хода на международна операция срещу разпространението на детска порнография с участието на Министерство на правосъдието на САЩ, Департамента по вътрешна сигурност на САЩ, Националната следствена служба (НСлС) и Върховна касационна прокуратура (ВКП). По искане на американските власти българинът е екстрадиран в САЩ, където е разследван за престъпления, заедно с още петима души.

На 19 януари т.г. е бил разпитан следователят Чавдар Ангелов за действията, извършени у нас. От българска страна в разследването участва и Светослав Василев, ръководител на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС.

В съобщение на Министерството на правосъдието на САЩ се изтъква доброто сътрудничество и приноса на следователите от НСлС и прокурорите от ВКП, както и на властите в Нидерландия, за успешното разкриване на мрежата за разпространение на порнографско съдържание с деца в интернет и изправянето пред правосъдието на участниците в престъпната група, съобщават още от държавното обвинение.

Българският гражданин П.В. е признат за виновен по две обвинения – за участие в престъпна група за рекламиране на визуални изображения на непълнолетни, показващи явно сексуално поведение, както и за тяхното разпространение. Според доказателствата, представени в процеса, П.В. е бил администратор на интернет сайт, генериращ порнографско съдържание, с участието на малолетни и непълнолетни лица. Членовете на базирания в САЩ интернет бизнес примамвали момчета и момичета под 18-годишна възраст, включително и малолетни, за да ги използват като „детски модели“.

На сайта били качени над 4,6 млн. изображения, снимки и видеоклипове с деца, някои на видима възраст между 6 и 10 г., заснети в сексуални и провокативни пози. Жертвите били предимно от Украйна, Молдова и други държави от Източна Европа.

Абонати и потребители на уебсайтовете са били граждани от над 100 държави, включително и България. Част от съдържанието било общодостъпно, но се предлагал и платен абонамент. В резултат били генерирани приходи от близо 9,5 млн. долара, като по банкови сметки на П.В. са преведени 434 000 долара. За легализирането на финансовите средства участниците в престъпната група са регистрирали фиктивна компания за търговия с бижута.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче