БАБХ откри десетки нарушения на кухни и кетъринг за училища и градини

OFFNews 12 ноември 2020 в 12:06 1817 0

Българската агенция по храните е открила десетки нарушения при проверки на кухни и кетъринг фирми, осигуряващи храна на училища и детски градини, съобщиха от прокуратурата. 

Проверките, започнали в началото на учебната година, са възложени на БАБХ от Върховната административна прокуратура.

Установено е, че освен неизпълнение на нормативните изисквания - спазване на срока на годност на храните, осигуряване на предпазни средства и дезинфектант, представяне на актуални записи към внедрените системи за управление на безопасността на храните, доставка на индивидуално опаковани храни с индивидуално опаковани прибори - има и случаи на неспазване на закона.

При извършените 1644 извънпланови проверки в детски кухни майки и училищни столови бюфети и обектите за приготвяне на храна на място и кетъринг, са констатирани несъответствия, за които са връчени 41 предписания и 2 акта за административни нарушения.

Установени са нарушения в технологичното оборудване и предлагането на храни, които не отговарят на Наредба №8. Също така не са обявени алергените в храните. Не е спазена програмата за обучение на персонала, храните не са съхранявани правилно, липсвал е достатъчно количество дезинфектант, както и термометри в хладилниците.

При извършените 1229 извънпланови проверки на кухни към детски градини и на кетъринг дружества са констатирани несъответствия, за които са издадени 25 предписания на кухни към детски градини и 7 в кетъринг дружества.

Нарушенията в кухните към детски градини са свързани с технологичното оборудване; липса на регистрирано транспортно средство за превоз на обедното меню, предлагане на храни, които не отговарят на Наредба №8. В един от обектите за кетъринг е установено неправилно съхранение на храни и липса на отчитащо устройство за хладилниците.

Извършени са общо 2873 проверки, при които са издадени 73 предписания и са съставени 2 акта за административно нарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови