Атанас Славов: Разликите в заплащането в сектор 'Сигурност' са необясними

OFFNews 11 януари 2024 в 16:10 2219 0

среща

Снимка МП

Правосъдният министър Атанас Славов обеща да постави въпроса със заплащането в сектор "Сигурност" пред финансовото министерство на среща с всички синдикати от системата на местата за лишаване от свобода и съдебната охрана. 

"Разликите в заплащанията на служителите в сектор "Сигурност" са необясними и ще се стремим заплащанията в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана" (ГДО) да се развиват в съответствие с тези в останалите ведомства със сходна дейност", посочи министърът. 

Той пое ангажимент да постави пред Министерството на финансите проблема за съществуващите разлики в някои плащания на служителите на МВР и на тези на ГДИН и ГДО. Става дума за вещевото доволство, парите за специфичните условия на труда, храна и др., уточняват от МП.

"Няма убедителен аргумент защо за едните служители може, а за другите – не", каза Славов и отчете изравняването на заплатите с тези във вътрешното министерство през последните месеци.

Той ще положи всички усилия, за да не се стига до социално напрежение в двете главни дирекции - ГДИН и ГДО.

На срещата в правосъдното министерство бяха представители на Съюз на синдикални организации в системата на МП, Синдикат на служителите на затворите в България, Синдикат "Охрана", Синдикат на пенитенциарните служители, Синдикат на служителите в МП, Синдикат на служителите в ГДИН, както и Синдикат на работещите в местата за лишаване от свобода към КНСБ. Участваха също ресорните зам.-министри Георги Николов и Емил Дечев и професионалните ръководства на двете главни дирекции.

Отново бе поставен и въпросът за преразглеждане на режима на работа на надзорно-охранителния състав в затворите, който е 12-часов. На поредното настояване да се търси възможност и за връщане на 24-часовите смени министърът отговори: "Няма път назад". И обясни – промяната на режима е в отговор на категоричните изисквания на Комитета против изтезанията на СЕ, нещо повече – тя дава видими положителни резултати.

Сред приоритетите на ръководството на МП за тази година е и завършването на новия затвор и учебен център в село Самораново и превръщането на тази голяма инвестиция в нов стандарт за пенитенциарното дело у нас.

На срещата бе заявено и желанието на екипа в МП за коректен диалог със синдикатите, така че проблемите да се поставят и решават своевременно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки