Асоциацията на прокурорите: Обвинението е трън в очите на политиците

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2021 в 15:50 1362 3

Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) защити оставането на държавното обвинение в съдебната система и обвини политиците в масирана кампания за подчиняване на прокуратурата на политически кръгове и задкулисни интереси.

В писмо, адресирано до Европейската комисия, Европейската прокуратура, посолствата на страните от ЕС у нас, президента, премиера, ВСС и др., от АЕБ заявяват, че с внесеното във ВСС искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев се цели дестабилизиране на съдебната власт. Според асоциацията високите стандарти в правосъдието не могат и не следва да се базират на слухове, публикации и лични мнения, а на факти и доказателства.

И допълват, че главният прокурор не е политическа фигура, а е избран от единствено компетентния орган – Висшия съдебен съвет, и този избор е признат за законосъобразен от всички европейски наблюдатели и ангажирани институции.

 

Ето пълния текст на становището:

Aсоциацията на прокурорите в България за пореден път е принудена да изкаже публично тревогата си от застрашаването на върховенството на закона в страната. През последните дни редица политически фигури налагат на обществото намерението си да изведат прокуратурата от съдебната власт, без да посочват причините за това си намерение и последиците от подобно действие. Очевидно независимата българска прокуратура се явява трън в очите на някои представители на политическата класа. Изправени сме пред масирана кампания за подчиняване на прокуратурата на политически кръгове и задкулисни интереси, което българското общество не може да си позволи да допусне.

Сред политическите актове, целящи дестабилизация на съдебната власт в България, причисляваме и внесеното във Висшия съдебен съвет искане за отстраняване на главния прокурор. Изразяваме становище, че високите стандарти в правосъдието не могат и не следва да се базират на слухове, публикации и лични мнения, а на факти и доказателства. Главният прокурор на Република България не е политическа фигура. Той е избран от единствено компетентния орган – Висшия съдебен съвет и изборът му е признат за законосъобразен от всички европейски наблюдатели и ангажирани институции.

В нашите разбирания професионализмът не следва да отстъпва пред политическите интереси, поради което сме притеснени от поставянето от страна на представители на изпълнителната власт на ултиматуми пред независимия Висш съдебен съвет, свързани с предстоящите му решения, което се явява ново и непознато до момента измерение на грубо нарушение на разделението на властите и безпрецедентен натиск върху съдебната система.

Мисията на българските магистрати е да отстояват законността и правото, справедливостта и морала. Ако тази възможност им бъде отнета, няма да остане преграда между българските граждани и произвола. Това мотивира нас, българските прокурори, да изпълняваме съвестно служебните си задължения, въпреки нападките и заканите, опитите за натиск и публичните внушения. Изразяваме готовност да продължаваме да стоим на пътя на престъпността и беззаконието, независимо от атаките срещу нас, защото сме призвани да работим за България. Надяваме се призвание в тази насока да открият и останалите представители на държавната власт, върху които тежи общественото доверие, а разумът и диалогът да надделеят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3217

3

zuljin

21.07 2021 в 19:19

Прекръстете се на Асоциация на МИЛИЦИОНЕРСКИТЕ КАЛИНКИ!!!

4116

2

Човека

21.07 2021 в 18:11

Не сте трън в очите на политиците, трън сте в нашите очи - на народа. Защотото навсякъде е разядено от корупция и далаверки, а не сте си мръднали пръста за десет години. Икаква е тая ваша "асоциация"? Да не сте частни прокурори? Нали прокуратурата е държавна структура, която трябва да е единствената асоциация която да ви обединява. И вие ли сте някакви ала масонски сдружения както нормално стана във всички сфери на държавната администрация постгербум?

3217

1

zuljin

21.07 2021 в 16:29

Ето ги следващите МИЛИЦИОНЕРСКИ ПОДЛОГИ!!! ОСТАВКА, СЪД, ЗАТВОР!!!