Арестуваха бившите ВиК шеф и зам.-кмет на Перник. Били виновни, но не колкото Нено Димов (допълнена)

OFFNews 27 януари 2020 в 12:18 9729 0

Бившият управител на ВиК Перник Иван Витанов бе задържан днес в 10 часа в следствения отден на Специализираната прокуратура по обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка за разходомера на водата.

Витанов е задържан за 72 часа, а утре се очаква Спецсъдът да определи мярката му за неотклонение.

Освен Витанов в следствения отдел е била призована и и.д. зам.-кмет на Перник по образованието по време на изборите Севделина Ковачева. Очаква се и на нея да й бъде повдигнато обвинение.

По-късно от спецпрокуратурата потвърдиха новината за задържането на Витанов и Ковачева. От съобщението става ясно, че Севделина Ковачева е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление.

От управителя на „ВиК“ ООД Перник, че има силно намаляване на дебита на водоизточниците и водния ресурс в яз. "Студена", и след като са били предложени действия за въвеждане на режим на водоползване в Перник и други 10 населени места в общината, и.д. кметът не изпълнил служебните си задължения по Закона за местното самоуправление и местната администрация и Наредба №4 от 14 септември 2004 г. (за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи), не е предприел съответните действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места от община Перник, което е довело до значителен недостиг и неправилно разходване на водния ресурс за питейно битови нужди в общината.

Иван Витанов в качеството си на длъжностно лице и при условията на продължаващо престъпление, той умишлено не положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество – на водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно битови нужди от яз.“Студена“. Въпреки задълженията си, регламентирани в Закона за водите, Наредба №4 от 14.09.2004 г. и тези по Договор от 01.04.2016 г. между „Асоциацията по ВиК“ и „Водоснабдяване и канализация“ ООД Перник за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, управителят на „ВиК“ Перник умишлено не упражнил достатъчен контрол върху работата на служителите в дружеството, на които възложил да поддържат и ремонтират водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник.

От това му бездействие е последвало разпиляване на имущество – вода за питейно битови нужди, постъпила от яз. “Студена“ във ВиК мрежата на Перник. Щетите от това деяние на обвиняемия са в приблизителен размер на 11 690 000 лв. (стойността на 7 млн. куб.м. вода за питейно битови нужди, които представляват разпилените 75 процента от всичката вода за питейно битови нужди в Перник за инкриминирания период).

На управитела на „ВиК“ Перник е повдигнато и обвинение и за сключване на неизгодни сделки на управляваното от него дружество, свързани с купуването и наемането на измервателни уреди на водния ресурс на яз. “Студена“.

Събраните до момента доказателства сочат, че от действията на Витанов и Ковачева не са могли да настъпят преки вреди, довели до водната криза в Перник и региона. Тяхната дейност се явява последваща по отношение на загубата на вода за питейно-битови нужди от яз. „Студена“ и сама по себе си (без противоправните действия на обвиняемия Нено Димов) не би причинила значителен недостиг на вода за питейно-битови нужди на над 97 000 души.

Арестът идва след разследване на журналиста Валя Ахчиева "Чудовището в езерото изпи водата на Перник", в което бяха представени факти, че никой не е мерил водата, която реално се източва от язовир "Студена, минавала през ВЕЦ "Студена", произвеждала е електроенергия и е тръгвала към промишлените предприятия, пак без да се мери.

Въпросът към водещия прокурор за водната криза в Перник Ангел Кънев е дали ще бъдат повдигнати обвинения на длъжностни лица от регионалното министерство, в т.ч. и на министър Петя Аврамова, след като принципал на ВиК е лично министърът на регионалното развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!