Арестант осъди МВР, че е държан гладен цяло денонощие

OFFNews 17 юли 2023 в 13:11 1653 0

арестант

Снимка Архив

24 часа без храна в ареста е повод за осъдителна присъда.

Областната дирекция на МВР в Пазарджик е осъдена от арестант, който е държан 24 часа в районното управление във Велинград без храна. Човекът е завел иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) за незаконно задържане и за това, че не му е дадена храна, съобщи "Лекс".

Мъжът бил арестуван на 9 април м.г. за действия, който той твърди, че не е извършил. Освен това бил държан без храна до изтичането на 24-часовия срок за задържане, което е в нарушение на Инструкция на вътрешния министър, според която на всеки задържан се раздава 3 пъти дневно храна.

Административният съд в Пазарджик отхвърля първия иск на мъжа за незаконното му задържане, като приема, че заповедта е била законно издадена от младши инспектор и не е била обжалвана от задържания. Магистратите напомнят, че отговорността по ЗОДОВ възниква при незаконосъобразен акт, действие или бездействие по административна дейност, които са били отменени, и има причинна връзка между тях и нанесената вреда, каквато в случая липсва.

Но съдът намира за основателен втория иск на арестанта за това, че е държан гладен.

Затова ОД на МВР Пазарджик е осъдена да плати символично обезщетение от 1 лев за неимуществени вреди на задържания, както и разноските по делото от 405 лв.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика