Антикорупционният фонд призова Сарафов, КПКОНПИ и ДАНС да разпитат Пеевски

OFFNews 25 януари 2024 в 16:26 9655 2

Снимка БГНЕС

Делян Пеевски

С отворено писмо Антикорупционният фонд призова главният прокурор Борислав Сарафов, Антикорупционната комисия и ДАНС да разпитат Делян Пеевски.

Повод за призива на АКФ са твърденията на санкционирания по глобалния закон за корупция "Магнитски" депутат за "касиери" в президентството. 

"Завчера и вчера г-н Делян Пеевски, депутат и лидер на парламентарна група, публично и с цялата сериозност на позицията си изложи твърдения за нерегламентирани действия в президентството на Република България. Точното изказване на г-н Пеевски, повторено няколко пъти, е: “тъмна институция, пълна с кеш на база на разграбването на държавата”, като в него той споменава две имена - Копринков и Сотир Ушев", уточняват от АКФ.

В писмото се настоява още да бъде изяснено дали Пеевски разполага с факти за твърденията си, или това е опит за заплаха чрез медиите:

"В една правова държава всичко това, изречено от депутат и лидер на парламентарна група, е достатъчно основание за предприемане на действия по компетентност за изясняване на тези твърдения, които да започнат с неговия разпит.

Напомняме, че всички длъжностни лица имат изрично задължение по Наказателно-процесуалния кодекс да уведомяват властите при данни за престъпления, а не да правят голи медийни декларации. Затова Ви предлагаме да изясните наличието или липсата на такава информация и да уведомите за това нас и българските граждани. Смятаме за важно да се установи дали в случая става дума за заплаха чрез медиите или притежавани данни за реални закононарушения."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

2

бай Падежко

26.01 2024 в 18:12

Kакто винаги, ще последва операция "снишаване" в изпълнение на трите маймунки - "не чул", "не видял" и "премълчал".

14469

1

случайно прочетох

25.01 2024 в 16:45

Браво! :–))))))))))))
 
X

Да помогнем на украинските деца!