Американският Сенат разследва Делян Пеевски, твърди лобистът на Бобокови в САЩ

OFFNews 02 декември 2020 в 15:30 6949 0

Снимка БТА, архив

Пламен Бобоков

"Комисията по вътрешна сигурност към американския Сенат в момента разследва опит на Пеевски за прикриване на нелегални плащания от посредници за наемането на американски лобисти, които да се опитат да подобрят репутацията му. Комисията също така разследва лобистка фирма за възможно нарушение на Закона за регистрация на чуждестранните агенти."

Това пише лобистката фирма Alexander Group International в резюме, депозирано в Държавния департамент от името на Атанас, Пламен и Христина Бобокови, съобщава "Капитал".

Документът е от 16 август 2020 г. В 13 страници се разказва за разследването срещу Бобокови, протестите у нас, връзките между Бойко Борисов, депутата от ДПС Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев.

Под управлението на Борисов - пише в резюмето - България рязко се обърна към авторитаризма. Гледа на Запад, но вече не е демократична държава, а място, където бивши просъветски интереси доминират чрез издигането и протекцията над определени социално-икономически елити с влияние във всички сфери от живота.

Борисов беше утвърден и управлява с група олигарси, най-видният от които е Делян Пеевски, пише в документа, където депутатът е наречен и с прякора си "Шиши" (Potbelly). Той действа над закона и притежава изключителна финансова и политическа власт. Законният български бизнес го определя, заедно с главния прокурор Иван Гешев и с Борисов, като "главните архитекти" на упадъка на българската демокрация и на превръщането на България в криминална държава.

Въпреки че формално главният прокурор е част от съдебната система, Борисов провежда "регулярни (седмични) консултации с Гешев" - пише още в резюмето.

По-нататък в текста му се разказва как държавната машина удря политически опоненти и големи предприемачи със законен бизнес, които отказват да се подчинят. Със силата на цялата държавна машина се правят опити да се превземат активи и печалби, а инструментите за това включват физическа разправа, сплашване, опит за изнудване, рекет, съдебни дела. Главният инструмент е главният прокурор Иван Гешев - посочва резюмето.

От май 2020 година Гешев се прицели в Атанас и Пламен Бобокови и техните бизнеси, пише в резюмето и разказва подробно за обвиненията, задържането, третирането им и бизнесите им, чиито интереси се простират и в САЩ. "Атанас сега се намира в Софийския затвор за 12-а седмица, където е поставен в нечовешки и унизителни условия, където общото му здравословно състояние се влошава, но му е отказано подходящо лечение за потенциално животозастрашаващо състояние".

Резюмето разказва и за случая с хазартния бос Васил Божков - Черепа, който избяга от България заради съдебно преследване. В документа се посочва, че неговият бизнес и репутацията му са били разрушени от режима тук.

Документът се връща назад към началото на Бобокови като бизнесмени - от Русе, през работата на Атанас в Ню Йорк, завръщането му в България, през бизнес интересите на братята в САЩ, "Приста Ойл", доставката на акумулаторни батерии на НАСА, договорните отношения с Chevron и др.

Бизнес интересите в САЩ - става ясно от текста - е и основанието им да потърсят защита именно там.

Документът се спира и на плачевното състояние на свободата на медиите у нас, сринала се в годините управление на Бойко Борисов.

"Като основен олигарх на Борисов Пеевски няма морални или етични притеснения и не признава границите на закона. Неговите пипала се простират до всяко кътче на България, но и не само. Очаквано незаконната му дейност би привлякла вниманието на американските служби за борба с наркотиците и тези за финансов контрол. Нормално е и той е да се опита напразно да подобри репутацията си в САЩ, а тя е на мафиотски дон и международен престъпник", коментира пред "Капитал" Маршъл Харис, управляващ съдружник в Alexandria Group International.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови