Агент на ДАНС мамил чужденци и издал държавна тайна

OFFNews 21 юни 2017 в 11:16 1811 0

Снимка БГНЕС

Спецпрокуратурата съобщи, че повдигна обвинения на двама агенти на ДАНС. Съобщават се и имената на двамата обвиняеми - Евгени Иванов и Петър Спасов.

Иванов е обвинен, че е мамил чужденци, че ще им уреди документи за постоянно пребиваване у нас, и е издал държавна тайна. Претърсени са жилището и служебния му кабинет в ДАНС. Повдигнати са му четири обвинения - за измама в големи размери, за документна измама, за издаване на държавна тайна и за притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешително.

Прокуратурата посочва, че обвиняемият е разгласил държавна тайна, като предоставил информация на разпитан по делото свидетел за използвани от ДАНС способи и средства за оперативно издирвателни и разузнавателни дейности, информация, че спрямо конкретни лица са използвани специални разузнавателни средства, както и информация за лица, заподозрени в провеждане на подривна, терористична и др. противозаконна дейност срещу сигурността на страната. 

Колегата му П. Спасов пък е обвинен, че му е дал пистолет, за който той самият не е имал разрешително. 

Евгени Иванов е с мярка за неотклонение „Домашен арест“. Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови