Адвокати въстанаха срещу възможността Иван Гешев да стане част от гилдията им

OFFNews 04 октомври 2023 в 16:03 2341 1

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Адвокати въстанаха срещу възможността бившият главен прокурор Иван Гешев да стане част от адвокатската гилдия. От Обединението на свободните адвокати призоваха Гешев да не бъде вписан, а поводът за острата им реакция е протокол от заседание на Адвокатския съвет в Кюстендил, от който е видно, че Иван Гешев иска точно това.  

"Считаме, че органите на адвокатурата по закон и етичен кодекс на адвоката дължат същата грижа спрямо всички български адвокати. Такава грижа органите на адвокатурата следва да проявяват особено при достъпа до адвокатската професия", заявяват от обединението, като припомнят, че прокурор №1 бе принуден да сдаде предсрочно поста именно за накърняване престижа на съдебната власт.

От ОСА напомнят и още един грях на Гешев - пренебрежителното му отношение към адвокатите и приравняването на защитниците с клиентите им, "недопустими от професионална и морална гледна точка нападки и квалификации спрямо уважавани български адвокати и спрямо адвокатите въобще". 

Адвокатите напомнят, че Гешев е придобил "печална известност в юридическите среди и с публично изразеното си съмнение относно приложимостта на принципа на разделение на властите, а действията му, докато беше административен ръководител в прокуратурата и впоследствие главен прокурор, поставиха под сериозен въпрос и професионалната му подготвеност".

"Именно затова заявлението му да бъде вписан като адвокат в АК Кюстендил е много важен тест за отговорността, която носят органите на адвокатурата. Решението за приема му би имало не само огромен отзвук сред българското общество, но и би хвърлило неотмиваемо петно върху адвокатурата като цяло", се казва още в позицията на ОСА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!