Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Абсурди в НК: Ако заразиш човек с венерическа болест - затвор. Ако заразиш няколко - глоба

OFFNews 07 март 2020 в 15:59 7185 0

Снимка Дарик радио

Пламен Панайотов

Правни абсурди битуват в настоящия Наказателен кодекс. Като например, че човек може да получи между 3 и 10 години затвор за кражба на автомобилна табела. Същото наказание може да получи и за убийство.

Примерите разказа проф. Пламен Панайотов от Юридическия факултет на СУ, който е в правния екип, подготвящ концептуални промени в Наказателния кодекс. Той разказа за концепцията в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Едно от темите, върху които работи екипът, е срокът на наказанията. Още един пример - ако водач на МВП прегази човек на пешеходна пътека, сега се наказва с 5 до 15 години затвор. Но ако това стане на тротоар или пък при навлизане на автомобила в двор, тоагва наказанието е от 3 до 10 години. Колкото за кражда на регистрационен номер!

Друг абсурд - прояви с относително еднаква степен на обществена опасност се наказват по различен начин, посочи юристът. Ако човек, страдайки от венерическа болест, зарази друг, това се наказва с лишаване от свобода И глоба. А ако зарази две или повече лица - с лишаване от свобода ИЛИ с глоба. Тоест законът практически ви е напътил, ако страдате от венерическа болест, да карате наред", пошегува се професорът.

По думите му това означава, че наказанията са несъразмерни и имат нужда от редакция.

Проф. Панайотов каза, че едно от искането е да отпадне и наказанието лишаване от свобода до живот без замяна. Според него такъв тип наказания са нетърпими от юридическа гледна точка и според Европейската конвенция за правата на човека, "защото те не предполагат възможност за съда да се произнася периодично при едни или други обстоятелства следва ли да продължи това наказание или не".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews