4 г. затвор за бившия депутат от ДПС Митхат Табаков

ОFFNews 02 юни 2015 в 19:23 4215 4

Снимка БГНЕС

Гюнай Сефер (вляво) и Митхат Табаков.

Бившият депутат от ДПС Митхат Табаков получи трета ефективна присъда от 4 години затвор.

Софийски градски съд обаче оневини бившия общински съветник Гюнай Сефер. Двамата са обвинени в престъпление по служба и присвояване на пари с документна измама за строеж на път в община Дулово.

Табаков в момента излежава 5-годишна присъда за сключване на неизгодна сделка, той обаче смята да обжалва новата си присъда.

„Цветан Цветанов - всички дела са от него. (...) Защото ние като ДПС създадохме 30 500 гласа в Силистра. Искахме да работим за хората. Но, тъй като пречихме на ГЕРБ - това е. Така ще бъде. Той да я мисли оттук нататък”, заяви Гюнай Сефер пред bTV.

Срещу Табаков се водят още две дела, които също са касаят работата му като кмет на Дулово.

Сефер и Табаков бяха признати за виновни преди близо 2 години за документни измами заради скандалните поръчки за строеж на път между с. Окорш, община Дулово и главния път Силистра – Шумен в края на 2006 г., от които неправомерно са получили над 370 000 лева.

Подсъдими по това дело бяха още инженер Росица Милчева и Веско Пачкински, които бяха осъдени на по 7 години затвор.

Тези присъди са постановени от състав на Софийския градски съд с председател Даниела Стоичкова.

Присъдата е отменена, а делото е върнато в прокуратурата от състав на Софийския апелативен съд с председател Мария Митева, Валя Рушанова и докладчик Алексей Трифонов, заради десетки нарушения, допуснати, както от прокуратурата, така и от съдия Даниела Стоичкова.

По това дело бившият кмет на Дулово Митхат Табаков, който в момента е във варненския затвор с петгодишна присъда по друго дело, е обвинен за престъпление по служба и за няколко документни измами.

Първата инстанция и прокуратурата са допуснали най-много нарушения по едната част от обвиненията, а именно за няколко от измамите с документи, извършени в периода октомври 2005 г. - ноември 2006 г., по които Табаков се явява помагач на Веско Пачкински.

И именно тук САС съзира сериозен проблем. Според въззивната инстанция Софийския градски съд (СГС) се е произнесъл по нелегитимни обвинения, защото за тях конкретно главният прокурор – тогава Борис Велчев – не е искал сваляне на имунитета на Табаков, който беше депутат и респективно Табаков не се е отказвал от него.

Апелативните съдии констатират и че градският съд е наложил на Табаков наказание от 11 г. затвор, което надвишава допустимото.

Срещу Сефер и Табаков има още две дела, които не са приключили дори на първа инстанция. Отделно, серия дела бяха заведени срещу Табаков, като той бе осъден окончателно по две от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!