37-годишен шофьор на джип отива на съд заради смъртта на съдийка

Диана Варникова 03 октомври 2022 в 15:18 1472 1

катастрофа

Снимка Авторът

Мястото на катастрофата.

37-годишен шофьор отива на съд, след като причини смъртта на 55-годишната Емилия Петкова, съдия от Апелативния спецнаказателен съд. Пазарджишката прокуратура внесе днес обвинителен акт спрямо водача на ленд роувъра, който на 29 януари предизвика пътен инцидент на 102-ия километър на автомагистрала „Тракия“.

При него се запали колата на съдийката и тя изгоря в нея.

Според данните от разследването пострадалата Емилия Петкова се движела по автомагистрала „Тракия“ в крайната лява лента в посока София, като управлявала тойотата си със скорост от 18-20 км/ч. Участъкът на 102-ия километър бил силно и гъсто задимен от пожар със суха тревна растителност в успореден на пътното платно напоителен канал.

Джипът също пътувал към столицата, но със скорост от около 143 км/ч., която била несъобразена с пътните условия. Заради влошената видимост А.Б. не успял да забележи движещия се пред него лек автомобил и го ударил. 

Съдийката починала на място. След удара двата автомобила се заклинили и се ударили в банкета. От удара управлявания от пострадалата автомобил се е запалил и пожарът е обхванал и другата кола.

Според заключението на съдебномедицинската експертиза причината за смъртта на Петкова е тежка черепно-мозъчна, гръдно-коремна и опорно-двигателна травма. А.Б. е бил тестван за алкохол и наркотици, като резултатите от пробите са били отрицателни.

Разследването по делото е приключено от Окръжна прокуратура-Пазарджик в срок от осем месеца. Предстои Окръжен съд-Пазарджик да насрочи разпоредително заседание по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови