25 години затвор получи приятелят на Виола за убийството ѝ

OFFNews 03 ноември 2017 в 13:55 14810 2

25 години затвор получи приятелят на Виола за убийството ѝ

25 години затвор получи Стефан Станев, който по особено жесток начин умъртви приятелката си Виола Николова на 23 юни 2017 г. 

Делото е протекло по бързата процедура заради това, че подсъдимият признал вината си и всички факти и обстоятелства по делото. 

Присъдата беше произнесена на 3 ноември и с нея Станев е признат за виновен по две обвинения - за извършено от него убийство по особено мъчителен и с особена жестокост на приятелката му, както и за незаконно държане на наркотици.

Според обвинителния акт в нощта на 22 юни 2017 г. подсъдимият Станев и Виола били в дома си. 29-годишната жена обяснила, че е изморена и отишла да си легне. 

Около 05.00 ч. сутринта на следващия ден Стефан поискал да говори с Виола, но тя отказала. Това го провокирало и той започнал да удря с ръце и метален стик по стената. След това обаче застанал до леглото на момичето, вдигнал стика за голф над главата си и нанесъл силен удар с него по главата ѝ, в областта на лявата слепоочна орбитална област.

По този начин той причинил открита тъпа черепно-мозъчна и лицева травма.

След удара стикът за голф се счупил като в ръката на Станев останала металната му дръжка. Николова започнала да губи много кръв, но дишала, виждала и чувала. Той преместил тялото ѝ от спалнята на земята и я ударил втори път по главата със счупения метален край от дръжката на стика за голф, с което ѝ причинил нова лицева травма. Започнал и да я души. След като се отказал от тези си намерения, станал взел от кухнята кухненски назъбен нож. Върнал се в спалнята и в момент, в който Николова все още имала сърдечна дейност и съзнавала какво се случва с нея започнал да нанася пробождащи и режещи удари във врата ѝ. После взел друг кухненски нож, с който пробол в дълбочина от 3 см. гърба на Николова, в дясно от гръбначния стълб. Станев бил решен да довърши започнатото и взел трети нож, с който нанесъл удар в шията на пострадалата, като острието на ножа останало забито в шията й, а пластмасовата дръжка на ножа в ръцете му.

Когато установил, че Николова не диша, Стефан Станев завил мъртвото ѝ тяло със завивката от леглото, поставил плюшена играчка на котарак върху трупа ѝ и отишъл в съседната стая, изпушил една цигара марихуана и пуснал да слуша музика.

Около 08.30 часа той позвънил на своя приятелка и я поканил в дома си за да поговорят. Когато тя пристигнала обвиняемият я посрещнал пред блока и заедно се качили в апартамента му. В хода на разговора гостенката разбрала за случилото се. Станев ѝ показал трупа на Виола Николова, като хладнокръвно заявил: „Аз я убих“. След този разговор жената успяла да си тръгне. В следобедните часове Станев отпътувал с личния си автомобил за Созопол.

Едва на следващия ден приятелката на Станев заедно с мъжа, с когото живее, сигнализирали в 03 РУ СДВР за извършеното престъпление.

Веднага Стефан бил задържан от полицията в близост до яхтено пристанище в Созопол.

Непосредствено след задържането му е извършено токсикологично изследване, което е установило комбинирана употреба на наркотични вещества - амфетамин, екстази, тетрахидроканабинол и кокаин.

В хода на разследването са били назначени множество експертизи: съдебно-медицинска експертиза, трасологическа експертиза, ДНК анализ на веществени доказателства, петорната биотрасологична и съдебно медицинска експертиза и др.

От назначените по делото физико химична и оценителна експертизи, се установява, че тегло и съдържание на наркотичните вещества намерени в дома на Станев са от вида на амфетамините и са на обща стойност 502.70 лв.

Иззетите вещества са високо рискови и подлежат на контрол.

Назначената по делото комплексна психолого психиатрична експертиза, проведена в затвора в Ловеч. Тя установила, че Станев страда от личностово разстройство и синдром на зависимост от психоактивни вещества. То няма характеристиката на краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието и не е психично заболяване в тесен смисъл. Към момента на извършване на деянието обвиняемият е разполагал с психическа годност да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си и отново към този момент не се е намирал в психотично състояние - състояние на остра психоза.

Вещите лица от назначената по досъдебното производство тройна комплексна психолого-психиатричната експертиза акцентират при изготвяне на психологическия портрет на обвиняемия върху дисхармонични нагласи и поведение, в емоционалната и волева сфера, възбудни процеси, крайно ниска поносимост на фустрация и ниски прагове на задръжка и на отключване на агресивни реакции, склонност да обвинява другите и да измисля правдоподобни обяснения за проявите си, раздразнителност и емоционална лабилност, намалени възможности за самоконтрол, водещи до немотивирана агресивност, ниската или пълна липса на критичност на собственото и околното поведение, особено след употреба на наркотични вещества.

Този психологически портрет се потвърждава напълно и от доказателствата по делото и механизма на причиняване на убийството.

С нанасянето на множество удари по тялото на пострадалата и то в областта на жизнено важни органи от страна на обвиняемия е установено, че Виола Николова е изпитвала множество болки и страдания. Обвиняемият е проявил изключителна ярост и ожесточеност към пострадалата, като се има предвид броя на нанесените удари. Болките и страданията, които е понесла Николова, са били много силни и това е било мъчително. Тя е изпитвала страх, съзнавала е своето безсилие и безизходица от създалата се ситуация. Смъртта е настъпила в един времеви отрязък, в който пострадалата е търпяла болки, усещала е и е осъзнавал какво ѝ се случва. От друг страна интензитетът проявен от Станев явно надхвърля необходимото за причиняване на смърт и сочи на допълнително лично отношение към жертвата, съдържащо изключителна ярост и ожесточение и формират и категорично наличието на признака - особена жестокост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7800

2

Denis Stoyanov

06.11 2017 в 23:30

А 10-тина съседа които в продължение на час са чували крещене, каране, колене, псуване и т.н. ?

12761

1

cepcem

03.11 2017 в 14:46

"Едва на следващия ден приятелката на Станев заедно с мъжа, с когото живее, сигнализирали в 03 РУ СДВР за извършеното престъпление."

А на тези двамцата нещо? 24 часа "мислили" дали да съобщят на органите.