22-годишен отива на съд за поругаване на националното знаме

OFFNews Последна промяна на 06 ноември 2020 в 17:21 2705 0

Районната прокуратура в Берковица е предала на съд мъж заради поругаване на българското знаме.

В квартал „Раковица“ в Берковица действа Център за обществена подкрепа. Създаден е за подпомагане и оказване на подкрепа на уязвими групи и семейства, като в него се извършват индивидуални консултации и групови занятия. Поддръжката и ремонтните дейности по сградата се извършвали със средства от държавно делегиран бюджет.

На 08 октомври 2019 г. на фасадата на центъра бил монтиран националният флаг на страната. Той бил предварително поръчан за ушиване с оглед големия размер – 210 см на 600 см.

Две седмици по-късно служителите на центъра установили, че българското знаме е разкъсано и е направен опит то да бъде смъкнато. Били прегледани записи от разположените наоколо видео камери.

Извършителят на деянието е бил установен - двадесет и две годишният Х.Н. от Берковица с местоживеене в Германия.

Разследването показало, че мъжът се събрал с приятели на ливадата в района на квартал „Раковица“ в града. Компанията употребила алкохол. Тръгнали да се прибират след полунощ, като се движели по главната улица „Първи май“. Минавайки покрай сградата на Центъра за обществена подкрепа, обвиняемият се отклонил от другите и се насочил към нея. Разкъсал закаченото на фасадата българско знаме, като при това гневно говорел на немски език. На забележката на приятеля му, че наоколо имало камери, които явно са го записали, мъжът отговорил, че „вече е минало“.

Пред разследващите той заявил, че се разкайва за случилото се, бил пийнал, поради което извършил престъпното деяние. Впоследствие осъзнал действията си, но „било късно“.

За опетняване на националния символ законът предвижда затвор до две години или глоба до 3000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови