16-годишен с присъда от 2 г. затвор за умишлени палежи

OFFNews 10 февруари 2020 в 15:04 2490 0

Окръжният съд в Добрич наложи наказание 2 г. затвор на 16-годишен подсъдим, който беше признат за виновен в извършването на 7 умишлени палежа в сгради със значителна стойност в Добрич.

Подсъдимият е извършил деянията в периода от 15 декември 2018 г. до 16 януари 2019 г. при условията на продължаващо престъпление.

В пет от случаите били запалени помещения в бившия Център за ученическо, техническо и научно творчество, а в останалите два - фоайе и таванско помещение в жилищни блокове в града. При всички палежи е имало опасност предизвиканите пожари да се разпространят върху съседни помещения.

При палежа във фоайето пожарът е застрашил живота на жена, която по същото време се намирала в апартамент в близост до огъня.

Щетите от палежите са на обща стойност 12 841.35 лв., основната част от които в Центъра за ученическо, техническо и научно творчество, собственост на община Добрич. Унищожени са били учебни пособия, дървена облицовка, бюра и дивани.

Подсъдимият е извършил деянията като непълнолетен, но съдът прие, че той е разбирал значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си.

Срещу него бе повдигнато още едно обвинение - за кражба на мобилен телефон, по което също бе признат за виновен.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално определеното наказание на 16-годишния подсъдим бе редуцирано с една трета. След като той призна изцяло всички факти, изложени в обвинителния акт, съдебният състав установи, че самопризнанията се подкрепят от събраните в досъдебното производство доказателства.

Постановената от Окръжния съд присъда подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Варна в 15-дневен срок. До влизането й в сила младежът остава в ареста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!