15-годишният Омар за втори път се яви в съда. Остава в ареста заедно с помагачите си

OFFNews 28 август 2022 в 15:34 4922 2

Архив

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Омар Мохамед Али Аднан - сириецът обвинен, че е шофирал автобуса с 47 мигранти, убил двамата бургаски полицаи - в Бургаския окръжен съд.

Съдът остави за постоянно в ареста 15-годишният Омар А., управлявал автобуса, убил двама полицаи в Бургас, предаде бТВ. 

Момчето днес се изправи за втори път в съда, след като вчера магистратите разгледаха първото обвинение - за причиняването на катастрофата, при която загинаха полицаите. Днес бе разгледано второто обвинение - за трафик на хора.

На 15 г. ли е прегазилият полицаите в Бургас Омар? Прокуратурата се усъмни, съдът го остави в ареста

В съдебната зала Омар посочи, че е роден на 21 март 2007 в гр. Кобан, Сирия. Той заяви, че е неграмотен, не е учил изобщо, а семейството му е в Турция.

"Съжалявам пред целия български народ. Не исках да стане така. Имах нужда от пари, за да доведа родителите си в България. Не съм планирал катастрофата. Искам да ми простите. Никога няма да нарушавам законите", каза в съда 15-годишното момче, което е било настанено в Харманли.

Омар твърди, че се е опитал да спре автобуса, но доказателствата сочат точно обратното, че непосредствено преди сблъсъка е усилил скоростта.

Прокурорът Димитър Узунов каза, че ще се пледира за най-тежка мярка, защото се касае за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор.

"Омар е проявил завидна престъпна упоритост. Той няма никакви задръжки да отнеме човешки живот, включително на полицейски служители. Начинът на извършване на престъплението е фрапантен удар срещу държавността на Република България", каза прокурорът.

Двамата му помагачи, със сирийски произход, също остават за постоянно в ареста.

18-годишният Ахмад М.е отговарял за настаняването на мигрантите в автобуса.

"Простете ми, много съм гладен, нямам пари. За първи път излизам от лагера, простете ми", каза той.

Третият задържан е 49-годишният Абдулах А., който е работел като техник и е осигулил автобуса.

"Не мислех , че ще стане така. Съжалявам. Аз съм сериозен човек, не нарушавам законите. Влязох легално. Имам работа, имам фирма. Оставих семейство с 4 деца и една жена. Работя, за да ги гледам. Тръгнах от Сирия заради войната", заяви мъжът.

Защитникът на Омар А. поиска от съда да му бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража", но да бъде настанен в Центъра за бежанци от затворен тип „Бусманци", предвид неговото непълнолетие. Защитника на Абдулах А. пледира за по-лека мярка за неотклонение спрямо него, каквато би могла да бъде „Паричната гаранция". Защитата на Ахмад М. също поиска от съда по-лека мярка за неотклонение спрямо него предвид неговата млада възраст, с възможност да бъде постановена и мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на страната".

Районен съд – Бургас счете, че съществува и опасност обвиняемите да се укрият, ако не бъдат задържани под стража. Процесуалното поведение на тримата по време на извършване на деянието, както и обстоятелството, че след настъпването на пътното транспортно произшествие те са избягали от местопроизшествието, като са били установени впоследствие, мотивираха съда за тази най-тежка мярка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!