132 от общо 182 съдилища в страната отсрочиха дела

OFFNews 13 март 2020 в 20:21 11725 0

132 от 182 съдилища в страната са отсрочили дела заради коронавируса. Някои от тях са отложили делата за месец, други – за две седмици. Това показва справка на сайта на Висшия съдебен съвет, съобщи Лекс.

В останалите 50 съдилища не са предприели мерки за отсрочване на делата или са предоставили тази преценка на съдебните състави.

Заради пандемията от коронавирус Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет препоръча на председателите на съдилища да отложат насрочените заседания с до един месец, като същевременно кадровиците указаха във всички съдебни сгради да се предприемат строги мерки за защита на магистратите, служителите и гражданите.

В тази връзка някои председатели на съдилища, които са решили да работят, сигнализират ВСС, че имат защитни материали само за около пет дни, същевременно в търговската и аптечната мрежа маските и дезинфектантите са изчерпани. На отделни места ги предлагат на спекулативни цени. Затова ръководителите предлагат да се намали работното време на служителите.

Върховния касационен съд уточняват, че ако се наложи промяна в графика на заседанията съобразно динамично развиващата се епидемична обстановка в държавата, страните по делата и хората ще бъдат своевременно уведомени.

Във Върховния касационен съд засега няма да се отсрочват дела, съобщиха от там. Заседанията ще се провеждат съобразно графика, а страните и адвокатите по дела, по които липсва законово регламентирано задължително присъствие в зала, могат да представят писмени защити, уточняват още от ВКС.

След като от Софийския районен съд обявиха, че ограничават времето, в което хората могат да правят справки по дела на от 9.30 до 11.30 ч. и от 14 ч. до 16 ч., в последните дни беше забелязано струпване на граждани пред сградите на СРС. Положението в сградата на Гражданското отделение е било овладяно вчера, а днес следобед ситуацията и пред наказателно е била нормализирана.

Заради епидемията от коронавирус има голяма вероятност следващата седмица ВСС да отложи изпитите за младши магистрати, както и провеждането на другите планирани конкурси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews