10 съдии си направиха отвод по делото на бивш зам.-министър

OFFNews Последна промяна на 28 ноември 2019 в 21:33 3708 0

Десет съдии от Благоевград си направиха отвод по делото срещу бившия зам.- министър на икономиката Александър Манолев, който заедно с Анна Димитрова бе обвинен от прокуратурата в злоупотреба и фалшифициране на документи с цел получаване на европейски помощи, съобщава БНР.

Делото не може да започне два месеца, след като окръжната прокуратура даде на съд бившия зам.-министър заради луксозната къща за гости край Сандански, която никога не е използвана по предназначение, а като личен имот на семейството му.

Всички съдии, които са избрани на случаен принцип, са си направили отвод с един и същи мотив - колегиални отношения със сестрата на обвинения - Рая Манолева, която е съдия в РС-Сандански. Ако и последният окръжен магистрат, съдия Татяна Андонова, избрана преди седмица, откаже да поеме делото, то ще трябва да бъде изпратено в друг съд с решение на ВКС.

Къщата за гости на Александър Манолев се оказа и в списъка на ДФ „Земеделие“ с фирмите, които ще трябва да върнат 100% от европейската помощ по ПРСР, а усвоената сума е 391 хил. лв. Манолев е обвинен в подбудителство и умишлено склоняване за извършване на престъпление. Чрез 25-годишната Ана Димитрова, която е формален собственик и вносител на проекта, на ДФ "Земеделие" са представени фалшифицирани документи за собственост, за наличен капитал и фактури за извършени плащания, с които Манолев си е построил луксозна къща за гости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови