10,6 г. затвор за грабителя от град Рила

OFFNews 06 април 2021 в 08:54 2474 0

Затвор от десет години и шест месеца получи обвиняем за грабеж в град Рила.

Подсъдимият бил чест посетител на казина и игрални зали в Благоевград. Обикновено бил придружаван от приятеля си Н.С. Двамата мъже често оставали без пари, поради което решили да търсят алтернативни начини за набавянето им. Те знаели, че в Рила и околните села има самотно живеещи възрастни хора, от които лесно биха могли да откраднат пари, накити и други неща.

За да не бъдат разпознати, а за по-убедителен психологически натиск, закупили черни шапки, които пригодили за прикриване на лицата си. Набавили си гумени ръкавици и тиксо, което да използват в случай на съпротива.

В началото на 2019 г. двамата обикаляли с автомобил из Рила и околността. Наблюдавали потенциални места и хора, които да могат лесно да ограбят. Двамата набелязали 64-годишна жителка на Рила, за която разбрали, че разполага с голяма парична сума.

Около 03:00 часа през нощта на 11 март 2019 г. грабителите проникнали в къщата на жената. Открили я в спалнята на първия етаж. Подсъдимият се нахвърлил върху нея, нанесъл й удари в лицето и й запушил устата. Били й отправени закани за убийство, ако не им предаде парите и ценностите си. Пострадалата се насочила към банята и се опитала да извика за помощ, но била повалена със силен удар от подсъдимия.

Двамата приятели претърсили къщата. От чантата на жената взели пари, а от кутия за бижута – златни накити, след което напуснали къщата. Общата стойност на взетото е 4320,30 лв.

Подсъдимият се е признал за виновен за извършеното от него престъпление и се е съгласил да му бъде наложено ефективно наказание при първоначален „строг“ режим на изтърпяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови