10 000 лв. гаранция за първият арестуван за нарушаване на карантината

OFFNews 29 март 2020 в 17:17 17499 0

Софийският районен съд (СРС) освободи под гаранция от 10 000 лева Георги Божков, който беше задържан с прокурорско постановление за 72 часа за нарушаване на задължителна 14-дневна карантина. Той е първият арестуван и обвинен в София по новия текст от Наказателния кодекс, предвиждащ 10 000 до 50 000 лева и до 5 години затвор.

Георги Божков е кацнал на летище София с полет през Франкфурт и е отказал да подпише предоставените му формуляри за принудителна самоизолация. Двуседмичната карантина е задължителна за всички българи, завръщащи се от чужбина. Впоследствие полицията е търсила мъжа на постоянния му адрес, но той не се е намирал там.

„Незабавно след отдалечаването си от гишето е провел демонстративно телефонен разговор, в който е изразил задоволство от поведението си, отнасяйки се подигравателно с опитите на служителите на летището да изпълнят служебните си задължения“, се казва в съобщение на прокуратурата.

Мъжът е бил обвинен и задържан с прокурорско постановление за 72 часа, след като здравни инспектори са му взели проба за коронавирус, която е дала отрицателен резултат. Софийският районен съд обаче не уважи в неделя искането на прокуратурата за постоянен арест на обвиняемия. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред градския съд на 2 април.

Заседанието на магистратите се проведе в отсъствието на Божков, който участва чрез видеовръзка по Скайп. До изтичането на извънредното положение достъпът до съдилищата в страната е силно ограничен и те разглеждат само някои видове дела, за да се избегне струпването на хора в съдебните сгради.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови