Проект за споделено паркиране спечели първо място в Академия за иновации: ИДЕИТЕ 2018

Отборите класирани на първите три места заминават за Брюксел

OFFNews 03 юни 2018 в 07:15 4546 0

За пета поредна година в София се проведе Академия за иновации за студенти от университети в цялата страна, на която те представят идеите си пред бизнеса.

Организатори са, агенцията за иновации Innovation Starter и неправителствената организация “Обединени идеи за България”.

Събитето е двудневен формат, състезание с елементи на програмиране - хакатон, в което голямата награда от 10 000 лв. и посещение на Европейските институции в Брюксел, предоставени от TBI Bank и Европейската комисия в България, отиват при отбора студенти с най-приложима и оригинална идея.

В журито участват видни представители на 10 бизнес организации, 5 неправителствени и 5 университета.

През 2018 година на първо място се класира отбор студенти: Лъчезар Младенов, Атанас Тодоров, Петър Иванов, които са приятели от два различни университета в две специалности. Лъчезар и Петър са студенти по информационни технологии, а Атанас учи бизнес администрация в УНСС. Тяхната идея за уеб и мобилна платформа за споделено паркиране, грабна журито с напредналия прототип, валидиране на идеята и най-вече, защото всички разпознаха проблема с паркирането в София-град, като значим.

На второ място се класираха Space Division - отбор студенти от Военен университет “Васил Левски” (Захари Парзулов, Константин Димитров, Светослав Славчев, Мадлен Пенева, Християн Ставрев), които разработват проект за джобни сателити, едно от приложенията на които е да улавят и връщат на земята “космически боклуци”, също да измерват различни показатели в атмосферата и стратосферата, както и да служат за наблюдение и анализ.

Трета награда грабнаха студентите от Wind of Change (Мартина Георгиева, Лъчезар Йорданов, Цветомира Гяурова), които искат да създат ново споделено ко-уъркинг пространство в Студентски град и да се преборят с чалгата, зле поддържаните общежития, шума и дискотеките, за да си отвоюват там отново пространство за учене и идеи.

Над 150 студенти от 19 университета, 50 отбора, от които 24 допуснати до финалите и един голям победител за 2018 година: ParknShare е резултатът от тазгодишната Академия за иновации. Догодина инициативата отново ще търси идеите на талантливи млади хора от страната ни.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх