Журналисти от Tut.by, някога една от основните независими медии в Беларус, са изправени на съд в Минск

OFFNews 09 януари 2023 в 20:26 1986 0

Золотова

Снимка BELTA.BY

Марина Золотова

В Минск се проведе първото съдебно заседание по наказателното дело срещу служителите на Tut.by Ltd. - в миналото една от най-големите независими медии в Беларус. На подсъдимата скамейка са изправени генералният директор на портала Людмила Чекина и главният редактор Марина Золотава, съобщи Би Би Си.

Журналистите Олга Лойка, Елена Толкачева и юридическият съветник на компанията Екатерина Ткаченко също са обвинени, но те не са присъствали в съдебната зала, тъй като са напуснали Беларус. През октомври 2022 г. КГБ на Беларус включва Лойка и Толкачева в списъка на "лицата, участващи в терористични дейности".

Срещу служителите на Tut.by са повдигнати обвинения в укриване на данъци, "подбуждане на социална омраза" и призоваване към "нанасяне на вреда на националната сигурност на Беларус" в различни комбинации. Те са осъдени на лишаване от свобода от 5 до 12 г.

Процесът се провежда при закрити врата, така че все още не са известни подробности.

Още на 3 декември 2020 г. Икономическият съд в Минск лиши Tut.by от статута му на медия.

Преследването на журналисти от Tut.by започва през пролетта на 2021 г., когато служители на Отдела за финансови разследвания (ОФР) към Комитета за държавен контрол на Беларус нахълтват в редакцията на Tut.by в Минск с разрешение за обиск. Претърсват и домовете на няколко журналисти, както и на главния редактор на Tut.by Марияна Золотова и нейния заместник Максим Хайко. След обиска Золотова е изведена през задния вход и отведена, като е конфискувано офис оборудването ѝ.

След това органите на реда претърсват офисите на журналистката на сайта Елена Толкачева и на две редакторки - Анна Руденко и Олга Савкива.

Задържани са общо 15 служители на портала, 13 от които в крайна сметка са освободени (само Чекина и Золотова в момента са зад решетките).

След претърсванията Отделът за финансови разследвания съобщава, че е започнал наказателно дело срещу "длъжностните лица" на юридическото лице Tut Bai Media. Те са обвинени в укриване на данъци. По-късно Министерството на информацията на страната обяви, че блокира достъпа до уебсайта. По неговите думи - заради публикуването на материали с "информация от името на нерегистрираната фондация BYSOL".

През декември Разследващият комитет на Беларус допълни обвиненията срещу журналисти на Tut.by с подбуждане към омраза.

Tut.by е една от малкото независими медии в Беларус. Сайтът активно отразява протестите срещу режима на Александър Лукашенко през лятото на 2020 г. Правозащитните организации смятат Чекина и Золотова за политически затворници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови