Журналисти на независимата медия Проект са арестувани след разследване за шефа на МВР на Русия

OFFNews 29 юни 2021 в 19:22 2776 0

Снимка https://www.proekt.media/guide/vladimir-kolokoltsev/

Журналисти на руската медия "Проект" са обискирани и арестувани след публикуването на разследване за шефа на руското МВР. Това съобщиха от "Проект" в социалните мрежи.

Рано сутринта полицейски служители са претърсили дома на главния редактор Роман Баданин,  а по-късно и домът на кореспондента Мария Жолобова. Близо до домът на Жолобова е арестуван и зам.-главният редактор Михаил Рубин, който пък е отведен в апартамента на родителите си, който също е бил претърсен.

Арестите:

Пред телевизионния канал "Дожд" Мария Жолобова съобщи, че полицаите са пристигнали пред дома и още в 7 сутринта, след което е последвало блъскане по вратата и заплахи, че ще я счупят.

На Бададин и Жолобова са повдигнати обвинения по наказателно дело за клевета, съобщава руската редакция на Би Би Си. От "Проект" твърдят, че те  са свързани със случая на Иля Трабер и разследването на двамата - "Петербург. Баща и син" от 2017 г.  В разследването се твърди, че той е много близък до Путин. През 2018 г. Трабер подава жалба за клевета.

През деня не беше ясно повдигнати ли са и ако да - какви обвинения на Михаил Рубин. В късния следобед от "Проект" съобщиха в социалните мрежи, че той е привлечен като свидетел.

На този фон от руското МВР съобщават, че арестите и обиските са свързани с делото за клевета. От "Проект" обаче твърдят, че истинският мотив е разследването за министъра на вътрешните работи Владимир Колоколцев, чиято втора част е публикувана рано сутринта днес, но за публикуването му се знаеше от предния ден.

Разследването

В разследването става ясно, че семейството на вътрешния министър е използвало връзки с руски държавни служители, бизнесмени и хора от мафията, посредством които са натрупали огромно състояние. Според разследването синът на Колоколцев притежава имот за над 16,6 млн. долара в близост до Москва, племенникът му пък притежава къща в елитен квартал за над 2,7 млн. долара, която е придобита през 2012 г., като по това време Колоколцев вече е във властта. 

Данните от разследването сочат още, че притежаваните от вътрешния министър имоти са скрити в държавни бази данни.

Други интересни разкрития доказват, че Колоколцев може да е бил свързан с мафиотски босове от 90-те години като Павел Задорин - съосновател на компания за търговия с алкохолни напитки, а през 90-те обвиняем в дело за грабежи, заплахи и насилие, и Лев Черепов, свързан с организираната престъпна група в Измайлово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови