Журналисти и общинари са претърсени в няколко руски града заради връзки с Иля Понамарьов

OFFNews 29 декември 2022 в 12:06 2789 0

Пономарьов

Снимка РБК

Иля Пономарьов

В седем руски града се провеждат обиски в рамките на делото на бившия депутат от Държавната дума Иля Пономарьов за "фалшификати" срещу руската армия, съобщи държавната информационна агенция РИА Новости, като се позовава на източник от правоохранителните органи.

Според канала "Пази се от новини" се извършват обиски в дома на бившия общински депутат Сергей Цукасов в Москва, бившия общински депутат от Донския район на Москва Владимир Залищак (според канала служителите на реда разбиват вратата му), московския учен и активист Михаил Лобанов и двама журналисти от мрежата Urban Portal - Никита Кифорук, главен редактор на медията 86.ru от Югра, и Артур Галиев от 72.ru от Тюмен. Знае се и за обиските на бившия координатор на щаба на Алексей Навални в Удмуртия Резеда Абашева.

Според канала 112 в Телеграм, свързан с REN TV, издирваните лица са обвинени в администриране на канала "Февруарско утро" на Пономарев и в "мълчаливо участие в така наречения "Конгрес на народните депутати", който се проведе в Полша през ноември". Задържаните ще бъдат проверени и за "участие в работа за СБУ".

Все още не е съобщено за търсения в други градове.

В началото на септември правоприлагащите органи претърсиха 11 журналисти в пет области във връзка с наказателното дело на Пономарьов. Политикът написа в Туитър, че полицията "търси на грешните места" и че "February Morning" ще продължи да работи в 34 региона.

През 2007 г. Иля Пономарьов става депутат в Държавната дума от фракцията "Справедлива Русия". През март 2014 г. той е единственият руски депутат, който гласува против анексирането на Крим. Скоро след това той напуска страната.

През 2015 г. срещу политика е образувано наказателно дело за присвояване, а по-късно той е обявен за международно издирване.

През 2019 г. Пономарьов получава украинско гражданство.

На 21 август Пономарев заявява, че "Националната републиканска армия" стои зад убийството на дъщерята на философа Александър Дугин - Дария (тя е убита ден по-рано при взрив на кола край Москва), след което заявява, че тази и още две организации ще подпишат декларация за сътрудничество и ще създадат в Киев политически център на "руската въоръжена опозиция, която води война срещу режима на Путин от двете страни на фронта" и той ще я оглави. Пономарьов ке описва като политически представител на подразделението "Свобода на Русия" на ВСУ, където се сражават руснаци.

На 30 август той е арестуван задочно за "фалшификации" за армията от Коптевския съд в Москва.

През декември в канала му в Телеграм "Роспартизан" е намерен неонацистки манифест. Документът стана достояние на потребителите на Twitter. Този и още два файла бяха публикувани още през септември. В текста се използват понятията "гласът на Рода", "унижение на народа и расата", "руска съпротива" и "руско движение", описват се теории на конспирацията и превъзходството на бялата раса. Войната в Украйна беше осъдена като "нерасова", като към нападение бяха насърчавани хора от Кавказ и Централна Азия, евреи и наркомани. Потребителите припомниха, че съводещ на канала на политика в YouTube "Февруарско утро" е бившият руски адвокат Алексей Барановски, който се е преместил в Украйна и оглавява организацията "Руски присъда", която оказва правна помощ на неонацистите.

На 28 декември Пономарьов заявява по латвийското радио, че зад 59-те участници в неговия "Конгрес на народните депутати" стоят "четири милиона гласа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!