Жертвите от труса в Япония достигнаха 29 души (видео)

OFFNews 16 април 2016 в 14:14 5682 0

Жертвите от труса в Япония достигнаха 29 души (видео)

Най-малко 29 са загиналите, 1500 са ранените след второ земетресение, което удари Япония в рамките на два дни. Днес трус с магнитуд 5.3 разтърси Югозападна Япония. От метеорологичната служба обявиха тревога за цунами, но по-късно предупреждението бе отменено.

Над 2000 души са хоспитализирани, като 170 от тях са в тежко състояние.

Снощи югозападната част на островната държава беше разтърсена от поредица земетресения, най-силното от които бе с магнитуд 7,3. Ударът на стихията причини многобройни разрушения. Югозападният остров Кюшу вече втори ден страда от мощни подземни трусове. Японската метеорологична служба съобщи, че вторичните трусове може да продължат още няколко дни.

Секунди преди труса сработи специалната система за ранно предупреждение, въведена в Япония след земетресението през 2011 г. До притежателите на всички мобилни телефони на беше изпратено предупредително съобщение, което издава силен звук, дори и устройството в момента да е включено на безшумен режим на работа.

В региона работят спасителни екипи. Метеоролозите прогнозират, че още довечера в Югозападна Япония ще завалят проливни дъждове, които значително ще усложнят спасителната операция поради опасността от свличане на земни маси.

Смъртоносните земетресения на остров Кюшу срутиха част от стените на замъка Кумамото, който в четиривековната си история е издържал на бомбардировки и пожари, предаде Ройтерс.

Замъкът, който се намира в едноименния японски град, е един от символите на остров Кюшу, откакто е построен през 1607 г. Епицентърът на труса с магнитуд 7,3 е близо до Кумамото, съобщи Геофизичният институт на САЩ.

"Сони" и "Тойота" спряха работата на своите производствени мощности в района и предстои да решат кога ще възобновят дейността си. Местен завод на "Нисан" също преустанови работа.

Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга каза, че за близо 80 души се предполага, че са приклещени или погребани под развалините. Спасителните екипи съумяха да извадят 10 студенти от рухнало университетско общежитие в град Минами.

Суга заяви също, че ще бъдат изпратени на помощ още военни сили, както и полицаи, пожарникари и лекари. Той посочи, че около 170 хиляди домакинства са без електричество, а 385 хил. - без вода.

Регионалната транспортна инфраструктура понесе значителни щети - тунел рухна, мост на магистрала е повреден, свличания на земни маси блокираха пътища, а жп връзки бяха преустановени, съобщиха японските медии. Летището на Кумамото е затворено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови