Жертвите на пожара в Кемерово станаха 64

OFFNews 26 март 2018 в 20:20 6663 0

Снимка МЧС на РФ

Жертвите на пожара в търговския център в руския град Кемерово станаха 64. 

Ранените в пожара са 52, като от тях 12 остават в болници. Сред тях в сериозно състояние са 11-годишно дете и момиче на 18 години, които са скочили от третия етаж, за да се спасят от пламъците, допълва Франс прес, цитирана от БТА. 

До момента са разпознати 23 тела. 

Семействата на загиналите в пожара ще получат от руското правителство по 1 милион рубли, съобщи руският премиер Дмитрий Медведев, който нарече случилото се "ужасна трагедия".

Жители на Кемерово носят цветя на мястото на трагедията, дават кръв за пострадалите и подпомагат близките на загиналите и ранените.

Пожарът в търговския център извади наяве сериозни пропуски и нарушения на нормите за сигурност. 

Руският следствен комитет, каза, че са открити крещящи нарушения както в конструкцията, така и във въвеждането в експлоатация на търговския център. Следователи и свидетели говорят за заключени аварийни изходи и за тотална липса на предупреждение на клиентите на мола за избухналия пожар. Свидетели разказват, че аларма не се е чула, хората просто са започнали да бягат към изхода, после са доловила миризма на изгоряло и накрая всички разбрали, че не става дума за учение за действие при пожар.

Свидетел разказва през радио БФМ, че цели класове са дошли от съседните села, за да гледат филми в мола и че киносалоните са били заключени от придружителите на учениците.

Задържани са четирима души, сред които наемателят на помещението, откъдето е започнал пожарът, както и шефът на компанията, управлявала търговския център. Следователите проучват също така и каква е отговорността на пети човек, член на частна охранителна фирма, отговаряща за охраната на търговския център. Той е заподозрян, че е изключил алармата за пожар.

В пожара рухна почти целият покрив на търговския център. Смята се, че в пожара са загинали и около 200 животни от зоокъта в мола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови