Женски марш срещу ''руския закон'' в Грузия. Протестите в Тбилиси се засилват

OFFNews 08 март 2023 в 17:15 2833 2

Снимка facebook.com/GrlzWave

Противниците на "руския закон" обещават протести всеки ден.

Протестите в грузинската столица Тбилиси срещу приемането на "руския закон" за чуждестранните агенти, наречен "За прозрачност на чуждото влияние" не стихват след силовото разпръскване на демонстрацията срещу въвеждане на копираното от Русия право, съобщават световните агенции в сряда следобед.

Щафетата на протестите е поета от женски шествия, които се провеждат в цялата страна и са посветени на Международния ден на жената. Женският празник обаче се превърна в демонстрация срещу опитите на управляващите за русифициране на политиката и обществения живот. Според "Georgia Online" протести се провеждат в столицата Тбилиси, а също така в Кутаиси, Батуми, Озургети, Амбролаури, Болниси, Гори и други градове на Грузия. В столицата шествието е преминало пред парламента, за да прочете манифест срещу приетия на първо четене закон.

Организаторите на акцията подчертават, че неправителствените организации, срещу които законът, наречен „руски“, е призван да се бори, играят ключова роля в подпомагането на жертвите на насилие, мигрантите, самотните майки, вътрешно разселените лица и много други категории граждани.

„В резултат на дискриминацията и забраната за тази подкрепа ще пострада цялото население на Грузия“, подчертават в съобщението организаторите на акцията.

Според Paper Kartuli в акцията участват около пет хиляди души. На снимки и видео от мястото се вижда, че те са предимно жени. Както и по време на вчерашния протест, завършил с ожесточени сблъсъци със силите за сигурност, десетки служители на реда изпратени на място.

На 7 март грузинският парламент прие на първо четене скандалния проектозакон „За прозрачността на чуждото влияние“ („руски закон“, „закон за чуждестранните агенти“) с необходимия минимум (76) гласа. Според закона за "чужди агенти" ще се считат неправителствени организации и медии, които са финансирани с 20 или повече процента от други държави. Подобен закон е в сила в Русия и позволява на режима на Путин да се бори с правозащитни и други организации, медии.

Противниците на закона в Грузия твърдяха, че той ще сложи край на европейската интеграция на страната. Тяхната загриженост беше повторена от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който каза, че законът е "несъвместим с ценностите и стандартите на ЕС" и може сериозно да засегне отношенията между Грузия, кандидат за НАТО, и ЕС.

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили подкрепи протестиращите . Тя обеща да наложи вето на законопроекта, ако бъде приет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

09.03 2023 в 08:42

"Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили подкрепи протестиращите . Тя обеща да наложи вето на законопроекта, ако бъде приет."

Случили са на президент грузинците. Българските путюфили - също.

9347

1

Анализи

08.03 2023 в 19:44

Мнозинството хора искат да живеят в нормални държави, по западен образец, а не в Путинова кочина. Най-много Грузия да стане като Украйна. Край на путиновите идиотщини.
 
X

Да помогнем на украинските деца!