Жените в Иран отказват да носят хиджаб в колите си

OFFNews 12 юли 2017 в 10:44 3985 3

Снимка Pixabay

Все по-големият брой ирански жени, които отказват да носят хиджаб по време на шофиране, предизвика сериозни противоречия в ислямската република, съобщава The Guardian.

Мнозина в Иран смятат, че салонът на колата е лично пространство, но съдебните власти и полицията не са на това мнение.

"Невидимата част от колата, като багажникът, е лично пространство, но това не важи за видимите части", твърди Хади Садейди, който е висш магистрат в Иран.

Саид Монтазералмади, говорител на иранската полиция, излезе със същото становище. Според него онова, което е видимо за обществото, не е лично пространство, а нормите и правилата трябва да се зачитат и в автомобилите. Той също така предупреди собствениците на автомобили да не използват затъмнени стъкла, за да предотвратят видимостта в колата.

Други обаче изразиха сериозно несъгласие.

„Законът казва, че пространството в колата е лично. Хартата на правителството за правата на гражданите също твърди, че колата е част от личното пространство и властта е длъжна да го уважава“, съобщиха от официалната иранска информационна агенция „ИРНА“, цитирайки адвокат Хосеин Ахмадиниаз.

Яхя Камалпур, член на иранския парламент също подкрепя тезата и смята, че полицията няма право да влиза в него без съдебна заповед.

Дебатът започна вследствие на нарастващия разрив между правителството и твърдата съдебна система, която действа независимо от кабинета на Рухани. В същото време конфликтите между жените и иранската морална полиция често се увеличават през лятото, когато температурите се покачват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

1

Emigirl

12.07 2017 в 11:26

Започват да протестират и да се борят малко по малко за полагащото им се равенство
 
X

Да помогнем на украинските деца!