Жени от Гренландия - оперирани през 60-те, за да не раждат - търсят възмездие

OFFNews 03 октомври 2023 в 13:01 3028 2

Жена в Гренландия

Снимка Pinterest

67 жени от Гренландия търсят обезщетение от датското правителство заради контрол на раждаемостта през 60-те години на миналия век

67 жени от Гренландия търсят обезщетение от датското правителство заради наложен им контрол на раждаемостта през 60-те години на миналия век, съобщи Би Би Си.

На най-малко 4 500 жени, някои от които са били тийнейджърки, са били поставени вътрематочни спирали по програма, предназначена да ограничи раждаемостта сред местното население. Мащабът на кампанията беше разкрит миналата година в подкаст, публикуван от датския телевизионен оператор DR.

Записите от националните архиви показват, че между 1966 г. и 1970 г.  жени и момичета, някои от които на 13 години, са били подлагани на операция за поставяне на вътрематочни спирали, без тяхното съгласие.

Правителството на Гренландия изчислява, че до края на 1969 г. на 35% от жените на територията са поставени такива спирали.

По случая се води разследване, което трябва да приключи през 2025 г., но пострадалите, някои от които са на 70 години, искат обезщетение сега. Те търсят по 300 000 крони (£34 880; $42 150) всеки.

„Не искаме да чакаме резултатите от разследването“, казва психологът Наджа Либърт, който инициира иска за обезщетение.

„Остаряваме. Най-възрастните от нас, на които са поставени спирали през 60-те години на миналия век, са родени през 40-те и наближават 80. Искаме да действаме сега“, казват жените.

Либърт съобщава, че в някои случаи поставените спирали са били твърде големи за телата на момичетата, причинявайки сериозни здравословни усложнения или дори безплодие. В други случаи жените не са знаели за спиралите, докато не са били открити наскоро от гинеколози.

Тя обвини тогавашното датско правителство, че иска да контролира броя на населението на Гренландия, за да спести пари от социални помощи.

„Вече е 100% ясно, че правителството е нарушило закона, като е нарушило човешките ни права и ни е причинило сериозна вреда“, каза още тя.

Мадс Праминг, адвокатът, представляващ жените, изпрати иск от тяхно име до кабинета на министър-председателя Мете Фредериксен в понеделник.

Либърт очаква правителството да отхвърли искането в очакване на резултатите от комисията и че ако го направи, жените ще отнесат въпроса до съда.

Гренландия, сега полусуверена територия на Дания, е била датска колония до 1953 г. Тя има население от 57 000 души и е едновременно най-големият остров и най-северната земя в света.

Територията има свое знаме, език и министър-председател, въпреки че нейната валута, съдебна система, външни работи и въпроси на сигурността все още се контролират от Дания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

ПеркоНаумов

03.10 2023 в 20:48

Това и при нашите гренландци го прилагаха едно време.
Според мен, е ужасно да отнемеш правото на човека да има поколение, но явно се е практикувало навсякъде преди

12021

1

bls

03.10 2023 в 13:19

Сещам се как ние бихме могли да го приложим това ..
 
X

Да помогнем на украинските деца!