Журналистка убита при 'терористичен инцидент' в Северна Ирландия

OFFNews 19 април 2019 в 08:55 3947 1

Снимка Леона О'Нийл

Журналистка беше застреляна при „терористичен инцидент“ в предградие на северноирландския град Лондондери, съобщи тази сутрин британската полиция, цитирана от Би Би Си.

Дисиденти републиканци са отговорни за убийството на 29-годишната Лайра Маккий. Те влезли в сблъсъци по време на полицейски претърсвания в четвъртък вечерта. Срещу полицаите са били хвърляни запалителни бомби. Около 23 ч. се появил мъж и започнал да стреля срещу полицията. Лайра била ранена и изведена от мястото в полицейски автомобил, за да бъде откарана до болница, но жената издъхнала.

Заместник полицейският началник Марк Хамилтън заяви, че „новата ИРА“ „вероятно стои зад това“. "Разглеждаме това като терористичен инцидент и сме започнали разследване за предумишлено убийство", допълва той.

Снощи в района на Креган са хвърляни коктейли "Молотов", предаде британската агенция Прес асосиейшън. Тя разпространи снимки на изгорели автомобили и тежко въоръжени полицаи близо до мястото на нападението.

Тези размирици в Лондондери се случват точно преди великденския уикенд, когато републиканските дисиденти традиционно отбелязват годишнината от Великденското въстание през 1916 г., допълва БТА. В изявление Мишел О'Нийл, заместник-лидер на ирландската републиканска партия "Шин фейн", заклейми отговорните за убийството с думите, че това е нападение срещу цялото общество.

"Първите ми мисли, моите и на партията ми са със семейството на убитата жена. Това е безсмислена загуба на живот", каза О'Нийл.

"Убийството на тази млада жена е човешка трагедия за семейството ѝ, но е и атака срещу всички хора от нашето общество, атака срещу мирния ни процес и атака срещу Споразумението от Разпети петък", добави тя. О'Нийл имаше предвид мирното споразумение между британското и ирландското правителство от 1998 г.

По информация на вестник "Дейли телеграф" убийството е станало именно при безредици в навечерието на годишнината от Великденското въстание от 1916 г. в Дъблин под лозунги за независимост от Великобритания. Неизвестни с маски хвърляли бутилки със запалителна смес и пиратки по полицейски автомобили. Един автомобил и фургон били опожарени, след което полицията отцепила района на произшествието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

1

tchit64

19.04 2019 в 09:15

"терористичен инцидент" - две напълно несъвместими думи. Тероризмат е целенасочен и определено не е ИНЦЕДЕНТ.