Жена се обажда и изпраща SMS-и всеки ден на загинала в "Grenfell Tower" приятелка

OFFNews Последна промяна на 16 юли 2017 в 20:00 15336 1

Оцеляла от трагедията в лондонския небостъргач "Grenfell Tower" е толкова травмирана от случилото се, че продължава всеки ден да се обажда и изпраща SMS-и на най-добрата си приятелка, загинала в пожара. Двете говорили по телефона, когато той избухнал.

Историята разказа депутатът Ема Дент Коуд, която се опасява, че не е оказана достатъчна подкрепа за психичното здраве на спасилите се от бедствието, отнело живота на най-малко 80 души.

"Тя е говорила по телефона с ужасената си приятелка в горящата сградата в продължение на час, обсъждали са дали трябва да остане в апартамента, или да се опита да излезе. Тогава телефонът прекъснал."

Трагедията става на 14 юни. И до днес оцелялата приятелка се обажда и изпраща съобщения всеки ден, въпреки че знае, че приятелката ѝ е мъртва. Кой се грижи за нея, пита депутат Коуд.

"Притеснена съм за тези, чието психично здраве е в криза. Вече имахме заплаха за самоубийство и опит за самоубийство. Може би има още такива хора. Можем да бъдем сигурни, че много засегнати ще имат нужда от спешна терапия в някакъв момент", казва още Коуд, цитирана от в. "Independent".

Тя посочва и факта, че липсва адекватна психологична помощ в "Кенсингтън и Челси", въпреки че това е най-богатата местна общност в страната.

Някои от 255-те души, които избягаха от пламъците, сега споделят, че страдат от силна тревожност с физически симптоми, включително безсъние. Други изпитват вина, че точно те са оцелели.

"Не мога да спя. Лекарят се опитва да ми даде таблетки, но съм много напрегнат и не искам да ги взема, защото, това, което се случи в пожара... Притеснен съм, че алармата за пожар няма да се активира или нещо може да се случи и може да не се събудя", казва Саид-Али Атмани, който е живял на 15-ия етаж и е успял да избяга със съпругата и 10-годишната им дъщеря.

"Не мога да спя, не мога, няма начин. Гласовете, лицата на моите съседи, не мога", казва той пред Sky news.

"Душата ми е там, в тази сграда. Не мисля, че душата ми е тук, с мен, тя е там, с тях."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови