Жена оцеля след 6 дена под отломките на срутена сграда

OFFNews 05 май 2022 в 14:34 1421 0

Снимка БТА/АП

Спасители изваждат десетият оцелял, жената, прекарала шест дена под руините.

Жена оцеля след шест дена под отломките на срутила се шестетажна сграда в китайския град Чанша.

Спасителите я извадили малко след полунощ в четвъртък. Тя е била в съзнание и е успявала да указва на спасителите как да я извадят безопасно, съобщават държавните медии, цитирани от Би Би Си. Жената е прекарала в капана на отломките около 132 часа.

10 души оцеляха, но най-малко петима загинаха, а десетки са в неизвестност след срутването на сградата миналия петък следобед. Арестувани са 9 души. Тече разследване на безопасността на сградата. Четирима от задържаните са обвинени в причиняване на произшествието, а петима - в предоставяне на фалшиви документи.

Това не е първият подобен инцидент. Ниските стандарти за безопасност и строителство и корупцията сред местните служители доведоха до редица срутвания на сгради в Китай.

Друга жена, която е била спасена след 88 часа, описва как е оцеляла, като е разпределяла малкото си питейна вода и се е топлила. 21-годишната жена била в леглото си, когато задната част на сградата се е срутила. Стените не рухнали напълно и образували триъгълник над главата ѝ, съобщава Global Times. Оцеляла е благодарение на половин тенджера с вода, от която пиела по малко. Топлела се в одеяло.

След бедствието мобилният ѝ телефон загубил сигнал, но по него се ориентирала за датата и часа. Използвала твърд предмет, за да почука по съседната стена и да сигнализира за помощ. "Не чуках, когато чувах шума навън, а чуках редовно, когато усещах, че спасителите са близо или когато навън беше тихо и скоро получавах отговор", казва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови