Жена, изчезнала преди 30 г. и обявена за мъртва, бе открита в старчески дом

OFFNews 04 март 2023 в 17:45 21182 0

Питсбърг

Снимка Pixabay

Питсбърг

Жена от щата Пенсилвания, САЩ, която изчезнала преди повече от 30 години и дори била обявена за мъртва, е открита жива в Пуерто Рико, съобщи излизащият в Питсбърг вестник "Post-Gazette".

82-годишната Патриша Копта в момента е с диагноза деменция и живее в дом за възрастни хора на около 1700 мили от мястото, където е изчезнала.

"Няма да повярвате през какво преминахме", заяви съпругът ѝ Боб Копта, за когото тя е била омъжена в продължение на 20 години, на пресконференция в четвъртък. "Такова облекчение е да знаем, че тя е жива", добавя той.

Патриша Копта е живяла в Рос Тауншип - предградие на Питсбърг, Пенсилвания, пътувала е до различни работни места, включително е била оператор на асансьор. Била е ревностна римокатоличка, която редовно е посещавала неделна меса, съобщава градският вестник Post-Gazette.

Постепенно тя започнала да проявява необичайно поведение, а набожността ѝ отстъпила място на ирационални тиради като твърдения, че Божията майка ѝ се е показала и я е предупредила за предстоящия ядрен армагедон.

След като изгубила работата си, тя започнала да обикаля често по централните улици, увещавайки зрителите на бейзболни мачове и посетителите на концерти да се приберат по домовете си, защото светът щял да свърши, спомня си Боб Копта.

Един ден през 1992 г. Боб Копта се прибрал в дома си в Рос Тауншип, и установил, че Патриша Копта си е тръгнала, и подал сигнал за изчезнал човек в местната полиция.

Години наред от нея нямало и следа, макар че веднъж тя изпратила на съпруга си писмо, в което разказвала как някой я преследвал.

В отчаяния си опит да я открият разследващите в един момент разговарят с екстрасенс, който предполага, че Патриша Копта е починала и че тялото ѝ е близо до вода.

В крайна сметка Боб Копта се сдобива с юридическа декларация, в която се казва, че съпругата му е смятана за мъртва.

По-късно обаче властите научават, че през юни 1999 г. Патриция Копта е била приета в дом за възрастни в Пуерто Рико, тъй като се е нуждаела от помощ. Патриция Копта крие повечето подробности за живота си, но кара болногледачите си да вярват, че е отишла на острова с круизен кораб от Европа.

С течение на времето тя разказва на персонала на дома повече за живота си. Така пуерторикански социален работник, както и агент на Интерпол се свързват със заместник-началника на полицията в градчето Рос, Брайън Колхеп, миналата година.

В четвъртък Колхеп публикува изявление, в което описва как Патрисия Копта се е скитала из пуерториканските градове Наранджито, Корозал и Тоа Алта, преди социалният работник и агентът на Интерпол да започнат да подозират коя може да е тя/

След като Колхеп уведомил семейството на Патриша Копта, неговият отдел изпратил комплекти на пуерториканските власти, за да вземат ДНК проби от нея. След това те сравняват тази проба с ДНК, предоставена от сестрата и племенника на Патриша Копта.

В края на деветмесечния процес, който включвал и зъбните ѝ документи, следователите потвърдили, че Патриция Копта е жената, която се е регистрирала в дома за възрастни през 1999 г., след като заявила, че е пристигнала в Пуерто Рико с круизен кораб от Европа.

Боб Копта никога не се е женил повторно. Той и сестрата на Копта, Глория Смит, заявиха пред репортери в четвъртък, че биха искали да я върнат в Пенсилвания и да съберат отново семейството си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови