Земетресение в Истанбул разлюля и България

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2019 в 16:08 6952 0

Авджълар, Истанбул

Снимка АА

Към 14 ч. земята в Истанбул отново се разтресе и това бе усетено в крайграничните райони на Югоизточна България.

По данни на Европейския сеизмологичен институт трусът бе с магнитуд 5, 9 по Рихтер, за над 15 вторични трусове със сила 4, 1 съобщават от аварийните служби в турския мегаполис.

Земетресението бе усетено най-сериозно в Кърджали, Бургас, Хасково и Свиленград. Обитатели на високите етажи панически напуснаха сградите.

Сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул изчисли магнитуда на труса на 5,7, а според правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации AFAD той е бил с магнитуд 5,8 и е станал на дълбочина 6,99 км, съобщават турските медии.

Епицентърът на труса е бил на 21, 68 км южно от град Силиври в Мраморно море и на 66 км от Истанбул.

Областният управител на Истанбул разпространи изявление, в което се посочва, че на спешните телефони не са постъпвали сигнали за пострадали хора, жертви и разрушения.

В социалните мрежи обаче местен жител публикува снимки на сериозни повреди по два от мостовете над Босфора – Фатих Султан Мехмет и Явуз Султан Селим, които свързват европейската и азиатската част на мегаполиса.

Анадолската агенция съобщи, че училищата са пуснати в земетръсна ваканция, евакуирани са служителите от публичната администрация и частните фирми, а в уличния автотрафик е настъпил хаос. Паника е настанала и сред служители и пътници на истанбулското летище. В истанбулския район Авджълар, където живеят предимно изселници от България, трусът е откъснал минарето на една джамия.

Гражданите са предупредени да не влизат в сгради с пропуквания или разрушения заради възможността от последващи трусове.

Турските медии цитират сеизмолога проф.д-р Мехмет Алтан, който предупреждава, че Истанбул е вече на границата на очакваното разрушително земетресение, но градът не е готов за това. Под най-сериозна заплаха са сградите, строени преди 1999 г., но и за изградените след това няма никакви гаранции. Прогнозните жертви при трус от 7, 1 по Рихтер, какъвто предвиждат учените, ще надскочат 100 000 души.

Президентът Ердоган също се изказа и посочи, че към 15, 30 ч. вторичните трусове са вече 28. Той предупреди, че е възможно да има още и по-силни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови