Земетресение над 7 в Индонезия: паника и евакуация след нощен вой на сирена за цунами

OFFNews 25 април 2023 в 12:20 1652 0

Епицентърът на земетресението в Индонезия.

Снимка ЕССЦ

Епицентърът на земетресението в Индонезия.

Земетресение с магнитуд 7.3 по Рихтер и няколко вторични труса разтърсиха Индонезия тази нощ и предизвикаха евакуация от остров Суматра и предупреждение за възможна вълна цунами. То бе вдигнато два часа по-късно, но властите предупредиха завръщащите се по домовете си хора да бъдат бдителни, предаде Ройтерс.

Впоследствие Европейският средиземноморски сеизмологичен център коригира данните за магнитуда на 7.1. Дълбочината му е 17 км. Станало е в 3 ч след полунощ местно време.

Няма данни за жертви или ранени.

Но има такива за хора, изпаднали в паника. Жители на Паданг – град на западния бряг на Суматра – казват пред агенция Ройтерс, че са изпаднали в паника, тъй като предупредителните сирени за цунами са започнали да вият през нощта. Воят на сирените изисква незабавна евакуация.

„Тичахме, защото чухме, че има цунами. Успях да изведа само семейството си, без да взема нищо друго“, споделя Нендра, жител на Паданг, докато чака в евакуационната зона.

В Индонезия има често земетресения, защото се намира на така наречения Тихоокеански огнен пръстен – регион с чести земетресения и изригвания на вулкани около водния басейн на Тихия океан.

Националната агенция за смекчаване последствията от природните бедствия призова жителите да останат бдителни и да се уверят, че изходите на жилищата им остават неблокирани в случай, че се наложи да бягат отново.

Особено важно за живеещите по крайбрежието е при земетресение с продължителност над 30 секунди незабавно да отидат на по-високо място, за да се предпазят от евентуална вълна цунами – съветват от службата.

В най-близките до епицентъра острови Ментавай е имало прекъсване на електричеството вследствие земетресението тази нощ.

Нивото на водата край остров Танабала се е повишила с 11 сантиметра след основното земетресение.

Паданг и Западна Суматра бяха ударени от земетресение с магнитуд 7.6 през 2009 г., което уби повече от 1100 души, рани много повече и причини мащабни разрушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки