Земетресение на остров Ява взе 162 жертви и рани стотици, хиляди сгради са повредени (обновена)

OFFNews 21 ноември 2022 в 14:01 2083 0

Снимка BFM News/Twitter

Земетресение разтърси главния индонезийски остров Ява, убивайки най-малко 162 души и повреждайки хиляди сгради. Само къщите са 2 200, по данни на местните власти, цитирани от Би Би Си. Много жители избягаха по улиците, за да се предпазят.

Геоложката служба на САЩ съобщи, че трусът е с магнитуд 5,6 в Западна Ява и дълбочина 10 км. Станал е в 13:21 ч местно време. На километри от Ява - на остров Бали преди дни приключи срещата на върха на Г-20, на която Индонезия бе домакин.

На картата е показан епицентърът на земетресението. Източник: Европейски средиземноморски сеизмологичен център

Първоначалната информация сочеше, че в регионалната болница в Сианжур са телата на 46 загинали и са постъпили около 700 ранени. Много от тях са пострадали, след като са били ударени от отломки от срутени сгради - казва ръководителят на националната агенция за намаляване на последствията от бедствия, цитиран от в. "Гардиън". Впоследствие властите оповестиха ново число на жертвите: 56. Към 20 ч българско време броят им се увеличи на 162.

В района има няколко свлачища.

Районът, в който стана земетресението, е гъсто населен, там често стават свлачища. На много места лошо построените къщи са превърнати в руини, съобщава Би Би Си.

Сред повредените сгради са ислямски пансион, болница и други обществени обекти, съобщи агенцията.

Все още се събира информация за размера на жертвите и щетите.

Земетресението е било усетено силно в района на Джакарта, която се намира на около 100 км разстояние от епицентъра. Някои от високите ѝ сгради са били евакуирани.

Страната с население над 270 млн. души е поразявана често от земетресения, вулканични изригвания и вълни цунами поради разположението си на "огнения пръстен" - дъга от вулкани и разломни линии в Тихоокеанския басейн.

През февруари земетресение с магнитуд 6,2 уби най-малко 25 души и рани над 460 в провинция Западна Суматра. През януари 2021 г. земетресение с магнитуд 6,2 причини смъртта на повече от 100 души и рани близо 6500 в провинция Западно Сулавеси. Мощно земетресение и цунами в Индийския океан през 2004 г. уби близо 230 000 души в десетина държави, повечето от които в Индонезия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!