Зеленски за руските паспорти: Напразна съблазън

OFFNews 28 април 2019 в 13:59 2735 0

Володимир Зеленски, Украйна

Снимка Коммерсантъ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира изявлението на руския си колега Владимир Путин за облекченото издаване на руски паспорти за украинците. Докато отдъхва в турския курорт Бодрум, той написа във Фейсбук, че руските власти напразно губят време за съблазни за украинските граждани.

„Възможно е да се намери някой, който досега е под влиянието на пропагандата. Възможно е някой да направи това заради заплащане или в опит да се скрие от наказателни разследвания. Готов съм да предоставя на президента на Русия бройката на украинските граждани, на които скоро ще им бъде твърде некомфортно в страната, която те цинично ограбваха, злоупотребявайки с високите си постове“, написа Зеленски в мрежата, цитиран от редица рускоезични издания.

Той акцентира и на темата за урегулирането на конфликта в Донбас, като отбелязва готовност за обмен на пленници по формулата „всички за всички“, и за обсъждане с Русия на новите условия за съвместното съществуване. „Не следва с Украйна и с украинците да се говори с езика на заплахите, военния и икономическия натиск. Това не е най-добрият път към прекратяването на огъня и разблокирането на Минския процес“, допълва Зеленски. Според него на предстоящата среща в нормандски формат Русия ще демонстрира готовност за деескалация.

„Конкретно потвърждение на тази готовност трябва да стане взаимният обмен на нашите граждани във формата „всички за всички. Без изключения. От наша страна, ние сме готови да обсъдим новите условия за съвместното съществуване на Украйна и Русия“, коментира новият лидер. Той изразява надежда, че „в Русия все повече се стремят да говорят, отколкото да стрелят“. „Аз действително не съм Бог, та моите желания да се изпълняват. Но аз помня също, че за всички чиновници ще дойде времето да дадат честен отговор за своите постъпки именно пред него“, уточнява Зеленски по повод сарказма на Путин. Руският президент бе казал за него пред журналисти, че „той още не е обявен за светец или бог“ и че не намира за необходимо да му се представя.

За възможността за опростена система за предоставяне на руски паспорти на всички граждани на Украйна, а не само на жителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, се произнесе Владимир Путин. Той каза, че на първо място в разговор с новия президент на Украйна би искал да постави въпроса за урегулирането на ситуацията в Донбас. Путин припомни, че Зеленски по-рано е заявявал нежеланието си да подпише указ за амнистия на участниците в конфликта в Донбас и освен това е изразявал несъгласие за предоставянето на специален статут на самообявилите се Донецка и Луганска народни републики.

Говорителят на щаба на Зеленски Дмитрий Разумков твърди, че мирът в Донбас трябва да настъпи по условията на Украйна. Според него, да се постигне мир по условията на Русия може и да е възможно, но „такъв път е неприемлив за нито един патриот в тази страна“.

Задочната полемика между двамата президенти върви, докато украинският е на кратка почивка със семейството си в Бодрум, Турция. Анадолската агенция се похвали, че само неин репортер бил допуснат до 5-звездния хотел, където политикът е отседнал, а в ресторанта се шегувал с персонала и замествал готвача до барбекюто. Районът на хотела и обектите, които Зеленски посещава, са под засилени мерки за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews