Зеленски в Източна Украйна за първи път от началото на войната (видео)

Руският щурм на Северодонецк продължава, прекъснати са електрозахранването и телекомуникациите в града

OFFNews 29 май 2022 в 17:31 5633 11

Володимир Зеленски

Снимка Fb профил на Володимир Зеленски

Президентът Володимир Зеленски в Източна Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски посети източната част на страната за първи път от началото на руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

Зеленски отиде в Харкив, откъдето Москва изтегли в последните седмици военните си, за да ги съсредоточи по други фронтови линии.

"2229 са разрушените къщи в Харкив и в областта. Ние ще ги възстановим, ще ги изградим наново и ще върнем отново живота. В Харкив и във всички други градове и села, където злото дойде. В тази война нашествениците отдавна трябваше да са разбрали, че ще браним земята си до край. Нямат шанс. Ще се борим и ще победим със сигурност", написа във Фейсбук Зеленски. Към това послание той публикува и видео от визитата си.

В рамките на работното посещение украинският президент връчи държавни награди и подаръци на защитниците на Украйна:

"Благодаря ви за вярната служба. Вие рискувате живота и за всички нас и за страната ни. Благодаря, че защитавате независимостта на Украйна! Пазете се!", обърна се към присъстващите той.

По-рано днес Асошиайтед прес предаде за ожесточени сражения в Източна Украйна. Украински официални представители от региона съобщиха, че руски сили "щурмуват" град Северодонецк, където поради боевете са прекъснати електроснабдяването и телекомуникациите.

Градът, който е промишлен център, се превърна в основна цел на руските стремежи за превземане на индустриалния украински регион Донбас. Русия е засилила опитите си да превземе разположения в близост град Лисичанск, където украински официални представители съобщиха за непрестанен обстрел.

Двата града, които преди конфликта имаха общо население от около 200 000 души, са последните значителни части от Луганска област, които засега остават под украински контрол.

Кметът на Северодонецк Олександър Стрюк каза, че вчера е имало боеве около автогарата в града. По негови думи хуманитарният център в града не може да работи. Областният управител Сергий Гайдай заяви, че руснаците са отстъпили "със загуби" около село Боброве, на около 20 километра югоизточно от Северодонецк.

"Ситуацията в Лисичанск е тежка заради постоянния обстрел на окупаторите, има убити и ранени хора", написа той в "Телеграм" без да дава повече подробности.

Тази сутрин украинските въоръжени сили съобщиха, че руски войскии се опитват да укрепят позициите си около Лиман – малък град, който е ключов железопътен център в Донецка област.

Вчера Москва обяви, че е превзела Лиман, но властите в Киев не потвърдиха информацията. Украинската армия съобщи, че продължават да се водят тежки боеве около столицата на областта Донецк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

14

Johnny B Goode

30.05 2022 в 08:04

Денимчо, вземи регистрирай един нов профил, че много са ти се събрали минусите и не се види кво си изтропал.
Липсваш ми, ша знайш.

-60

12

офф бее

30.05 2022 в 01:06

Ако е пукнал тоя боклук, значи се е отървал леко. Бих искал да гледам как се гърчи унизен!

440

11

Pietro

29.05 2022 в 22:29

Путлер май е гушнал босилека и са го заменили с някой от двойниците му, твърди британското МИ-6, цитирано от "Daily Star". Висшият съвет на кремълската мафия скрил смъртта на джиджето, за да не предизвика масова паника на фронта в Украйна. Ако разберяли, че Путлер вече се вари в катрана, руските генерали щели да изтеглят войските от Украйна, смятат спецове от МИ-6.

-60

10

офф бее

29.05 2022 в 22:03

Ясно е, че колкото повече завземе путлерчето, толкова повече ще се задави... И повече ще плащат всите безхаберни племена!

210

9

Merc

29.05 2022 в 21:46

Ай честито на путлеропитеците !
" Москва" и " Курск" на концерта на Кобзон.

"Сейчас нам передано столько "Гарпунов", что мы можем потопить весь Черноморский флот РФ", - заявил спикер Одесской ОВА Сергей Братчук. Вот так выглядят противокорабельные ракеты "Гарпун" американского производства, которые Украина получила от Дании

615

8

швейк

29.05 2022 в 21:19

Бункерният гном се крие като мишка ... Уж се снимал с войници в болница, то пък излезнали статисти. Уж със стюардеси, то пък зелен екран. Зеленски от посредствен президент успя да стане герой, а джуджето от президент стана клоун

2073

6

Johnny B Goode

29.05 2022 в 20:24

Н@сран Босилек, прав си.
Целите на специалната операция са да се изтрепе колкото може повече руски и украински народ и да се унищожи колкото може повече инфраструктура.
И всичко това за прослава на комплексираното кремълско джудже.

2073

5

Johnny B Goode

29.05 2022 в 20:21

Що бе денимчо, ядосвам ли те?