Зеленски уволни командващия медицинските сили на Украйна

OFFNews 20 ноември 2023 в 12:43 1343 0

Володимир Зеленски

Снимка Фейсбук/ Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска бързи промени в операциите на военномедицинската система на Украйна, като обяви освобождаването на командващия медицинските сили, предаде Ройтерс.

Ходът на Зеленски беше обявен, когато той се срещна с министъра на отбраната Рустем Умеров и това съвпадна с дебата за провеждането на 20-месечната война срещу Русия, с въпроси колко бързо протича контранастъплението на изток и юг.

"На днешната среща с министъра на отбраната Умеров бяха определени приоритетите. Остава малко време за изчакване на резултатите. Необходими са бързи действия за предстоящите промени“, каза Зеленски във видеообръщение.

Той обяви, че е заменил генерал-майор Тетяна Остащенко като командир на медицинските сили на въоръжените сили.

„Задачата е ясна, както многократно се подчертаваше в обществото, особено сред военните медици, ние се нуждаем от принципно ново на медицинска поддръжка за нашите войници“, заяви той и добави, че това включва редица въпроси, част от които цифровизация и по-добра комуникация.

Умеров призна за промяната в публикация в Telegram и посочи дигитализацията, тактическата медицина и ротацията на военнослужещите като свои основни приоритети.

„Опитът за ефективността на конкретни части трябва да се разшири до всички сили за отбрана", пише той.

Военните доклади на Украйна съобщават за напредък в превземането на окупираните райони на изток и юг. Според тях войските са поели контрол над районите на източния бряг на река Днепър в южната област Херсон.

Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужний казва, че войната навлиза в нов етап на изтощение и Украйна се нуждае от по-сложна технология, за да се противопостави на руската армия.

Докато многократно казваше, че напредъкът ще отнеме време, Зеленски отрече войната да е в задънена улица и призова западните партньори на Киев, главно Съединените щати, да запазят нивата на военна подкрепа.

Осташченко беше заменен от генерал-майор Анатолий Казмирчук, началник на военна клиника в Киев.

Нейното уволнение дойде седмица, след като украински информационен канал предположи, че нейното отстраняване, както и това на други, е неизбежно след консултации с парамедици и други длъжностни лица, отговорни за предоставянето на помощ на военните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки