Зеленски уволни главния прокурор и шефа на украинското разузнаване

Юлиуш Висожински 17 юли 2022 в 22:12 8694 0

Володимир Зеленски

Снимка Президентство на Украйна - пресслужба

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски подписа укази за уволнението на ръководителя на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов и на главния прокурор Ирина Венедиктова.

В указа на Зеленски за уволнението на Баканов се казва, че то се основава на член 47 от Дисциплинарния правилник на въоръжените сили на Украйна.

Този член предполага отстраняване от длъжност поради "неизпълнение (неправилно изпълнение) на служебни задължения, довело до човешки жертви или други тежки последици, или създало заплаха от такива последици".

Алексей Симоненко ще замени Венедиктова на поста главен прокурор.

В деня, в който Зеленски подписа указа за уволнението на Баканов, стана известно, че Държавното бюро за разследване е задържало бившия началник на един от регионалните отдели на Службата за сигурност на Украйна. Той е заподозрян в държавна измяна и работа за Русия.

Според BBC News Ukraine задържаният се казва Олег Кулинич, който до март тази година е оглавявал дирекцията на Службата за сигурност на Украйна за Автономна република Крим, базирана в Херсон след анексирането на полуострова от Русия.

Във вечерното си обръщение Володимир Зеленски обясни причините за решението си да уволни Иван Баканов и Ирина Венедиктова с факта, че правоохранителните органи разследват множество случаи на държавна измяна и колаборационизъм сред служителите на силовите структури.

"Към момента са регистрирани 651 наказателни производства за държавна измяна и колаборационизъм на служители на прокуратурата, органите на досъдебното разследване и други правоприлагащи органи", каза Зеленски.

Повече от 60 служители на прокуратурата и Службата за сигурност на Украйна останаха на окупираните територии и работят срещу нашата държава. Подобен набор от престъпления срещу основите на националната сигурност и проследените комуникации между служители на украинските служби за сигурност и специалните служби на Русия повдигат много сериозни въпроси пред съответните ръководители. Всеки от тези въпроси ще получи подходящ отговор, заяви още украинският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!