Зеленски: Украинците биха приели мира, независимо от ужасите, на които станахме свидетели

OFFNews 10 април 2022 в 08:26 6382 0

Снимка БТА/АП - Президентство на Украйна

Украинците ще приемат мира, независимо от ужасите, на които са станали свидетели по време на продължаващата повече от 6 седмици война. 

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за Асошиейтед прес.

"Никой не иска да преговаря с човек или хора, които са изтезавали този народ. Това е разбираемо. И като мъж, като баща, разбирам много добре това. Но не искаме да губим възможности, ако имаме такива, за дипломатическо решение", допълни той.

По думите му украинският народ трябва да се бори: "Не можеш да се бориш за праха, когато няма нищо и не са останали хора. Затова е важно да спрем тази война". 

Зеленски каза, че е решен да продължава да настоява за мир, независимо от руските атаки срещу цивилни и поднови молбата си другите държави да изпращат повече оръжия преди очакваното разширяване на сраженията в източната част на страната.

Президентът на Украйна даде интервюто си ден, след като най-малко 52 души бяха убити при въздушен удар по железопътна гара в град Краматорск, предаде БТА. 

Той призна, че трябва да бъде „реалист“ за перспективите за бързо решение, като се има предвид, че досега преговорите са били ограничени до разговори на ниско ниво, които не включват руския президент Владимир Путин.

Попитан дали доставките на оръжия и друго оборудване, които неговата страна е получила от САЩ и други западни държави, са достатъчни да обърнат хода на войната, украинският президент призна, че все още не са:

"Разбира се, че не са достатъчни", заяви той и допълни, че доставките на американско оръжие се ускоряват.

На въпрос дали е щял да бъде спасен животът на повече хора, ако доставките на оръжие бяха по-бързи, Зеленски отговори, че често търсим отговори у някой друг, но "аз често търся отговори в себе си. Направихме ли достатъчно, за да ги получим?":  

"Направихме ли достатъчно тези лидери да ни повярват? Направихме ли достатъчно?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови