Зеленски: Ще построим нова ''Мечта'' в памет на загиналите пилоти

OFFNews 20 май 2022 в 20:16 6351 1

Снимка Twitter / @DmytroKuleba

Най-големият самолет в света Ан-225

Украйна ще построи нов самолет "Мечта" ("Мрия" на украински), който ще струва около 800 милиона долара, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от УНИАН.

Най-големият самолет в света - АН-225 "Мрия" ("Мечта" на украински) - беше унищожен от Русия, съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба в първите дни от началото на войната. 

"Вчера загубихме, за съжаление, нашата "Мечта", но старата "Мечта". И сега строим нова. Слава на Украйна!", каза тогава Зеленски. 

Сега украинският президент съобщава, че за построяването на втората "Мечта" ще са нужни около 800 млн. долара. Той се е обърнал към президента на Турция Реджеп Ергоган с предложение да "построим втора "Мрия", но не намерихме пари".

"Но в случая не става въпрос за пари, а за амбиция. Всички прекрасни професионални пилоти загинаха в тази война", каза още Зеленски.

Новият самолет ще бъде построен в паметта на загиналите пилоти.

"Колко много са направили днес - може да се каже, че спасиха живота на хората, останали в Мариупол, особено в "Азовстал". Колко пилоти дадоха живота си, за да донесат всичко - от оръжие до вода. Много от тези хора загинаха героично", добавя президентът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови