Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Зеленски призова Русия да бъде изключена от всички международни организации

OFFNews 28 септември 2022 в 07:22 4053 4

Зеленски

Снимка БТА архив

Зеленски поиска ясни и юридически обвързващи гаранции за колективна сигурност

Украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да бъде лишена от членство в Съвета за сигурност и да бъде изключена от всички международни организации.

Във видеообръщение към Съвета за сигурност на ООН, събрал се на заседание за Украйна, Зеленски призова за въвеждането на нови строги глобални санкции срещу Русия и поиска ясни и юридически обвързващи гаранции за колективна сигурност.

Той каза, че пред очите на целия свят Русия провежда на окупираните от нея територии "откровен фарс", наречен референдум, и "принуждава хората под дулата на автоматите да попълват някакви хартийки", колкото да има телевизионни кадри, предаде украинската агенция УНИАН. Зеленски подчерта, че ако украински земи бъдат анексирани, няма да има никакви преговори с руския президент Владимир Путин. 

Украинският лидер призова за допълнителна военна и финансова помощ за Украйна, за да може тя да се защити, а "агресорът да загуби". 

Извънредното заседание на Съвета за сигурност бе свикано заради организираните под диктовката на Москва референдуми в окупираните от нея украински територии и в двете самопровъзгласили се републики - Донецката и Луганската. Късно снощи техните власти съобщиха че жителите са гласували за присъединяване на тези територии към Русия. Смята се, че това ще бъде използвано от Русия като претекст, за да обяви, че анексира тези райони, както направи с Крим през 2014 г.

Украинският лидер обвини Русия, че разрушава ООН като основен орган на международното право и каза, че тя трябва да бъде изключена от всички международни организации, а ако такова изключване е затруднено процедурно, участието й в тях да бъде замразено. 

Много от членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха референдумите и подчертаха, че анексираните от Русия територии никога няма да бъдат признати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

4

Всички международни организации са безсмислени без участието на всички. Така всеки по интереси може да си прави свое ООН, но каква е стойността му.

-240

3

редовно четящ

28.09 2022 в 10:38

В крайна сметка поскомунистическият съветски нацизъм ще бъде изхвърлен от световните организации и така трябва да бъде.

-5489

2

Тоя се изживява като световен диктатор вече, трябва да спре наркотиците.

1040

1

Nasimo

28.09 2022 в 08:19

За!!!

 
X

Да помогнем на украинските деца!