Зеленски пристигна в потопения Херсон, градът се нуждае от лодки и медикаменти

OFFNews 08 юни 2023 в 13:58 2952 2

Снимка Офис на президента на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в потопения след взривяването на стената на Каховската ВЕЦ Херсон, където се запозна със спасителните дейности и разговаря с местното население.

За визитата на Зеленски се разбра първо от съобщение в неговия телеграм канал. „Работна визита в Херсонския край. Координационно съвещание за последиците от взривяването на стената на Каховската ВЕЦ. Голям брой важни въпроси: оперативната обстановка в областта след катастрофата, евакуацията на населението от потенциалните зони на заливане, ликвидиране на извънредната ситуация, предизвикана от взривяването на стената, организация на осигуряването на жизнените дейности на наводнените територии. А също и перспективите за възстановяне на екосистемата в региона и оперативната военна обстановка в зоната на катастрофата“, обобщи Зеленски мисията си в Херсон.

„Важно е да се оценят загубите и да се заделят средства за компенсиране на жителите ,пострадали вследствие катастрофата, а също ада се направи програма за компенсиране на загубите или релокация на предприятия от района на Херсон“ – коментира президентът на Украйна.

На място Володимир Зеленски отиде на фериботната връзка, откъдето се осъществява евакуацията на населението и благодари на всички доброволци, които участват в спасителните операции. После разговаря с пострадали в пункта за евакуация в едно от медицинските заведения на Херсон.

Докато чакат ООН и Международния червен кръст да изпратят спасителни екипи и помощ, местните се самоорганизираха за взаимопомощ. От вчера действа официален информационен канал „Щаб за ликвидиране на последиците от Каховската трагедия“ с всички екстрени контакти. В щаба вече са получени 631 обръщения с искане за помощ и съдействие, работят 9 евакуационни пункта.

В издирване на бедстващи хора и животни в областта са се включили 1850 души и 345 единици техника. Евакуирани са 1900 души, сред които 103 деца, както и 400 животни – кози, кучета, котки и други домашни животни.

Оказва се, че при оттеглянето си от левия бряг на реката руската армия е унищожила водния транспорт на херсонци и сега цивилното население и особено доброволците, спасителите и военните се нуждаят на първо място от лодки, особено моторни. Градът изпитва силна нужда от медикаменти, таблетки за пречистване на вода, помпи и храна за животните. Всичко останало се осигурява от доброволци.

Катастрофална е ситуацията на окупирания ляв бряг на Херсонска област – селата са потопени под вода, не се провежда евакуация. Володимир Зеленски призова Международния червен кръст да спаси хората и заяви, че всеки загинал там е „присъда за международната архитектура“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

08.06 2023 в 14:23

Интересно Путя дали ще отиде на левия бряг да подкрепи "своите"? Май го е шубе... Или не му пука... Или не ги счита за много свои? Други предположения?

-529

1

6екеr4о

08.06 2023 в 14:14

"Мы своим не бросаем" квичат мурзилките и гледаме как хвърчат, като тапи, от броните на оттеглящите се с мръсна газ техни танкове!

А украинците просто на доброволни начала спасяват: "кози, кучета, котки и други домашни животни"...

Христо Смирненски по съвсем друга причина беше написал:
"— Два свята, единият е излишен!"
 
X

Да помогнем на украинските деца!