Първа визита на Зеленски във Великобритания от началото на инвазията, Сунак разширява военната помощ за Украйна

OFFNews 08 февруари 2023 в 11:16 2683 1

Президентът Зеленски

Снимка Фейсбук на Зеленски

Зеленски ще се срещне с украински войници, които са на обучение във Великобритания

Украинският президент Володимир Зеленски пристига във Великобритания днес за първи път от началото на руската инвазия, съобщи Би Би Си, като се позовава на "Даунинг стрийт".

Зеленски ще се срещне с британския премиер Риши Сунак, ще говори британския парламент и ще се срещне с украински войници, които са на обучение във Великобритания.

В рамките на днешните разговори британският премиер Риши Сунак ще предложи на президента Зеленски разширяване на обучението на въоръжените сили на Украйна по море и въздух, включително на пилоти на изтребители и морски пехотинци, за да гарантира, че Украйна ще може да защитава небето си и в бъдеще, съобщи британското посолство в София.

Обединеното кралство ускорява доставката на военно оборудване за Украйна в опит да даде на украинските сили предимство на бойното поле и да ограничи възможностите на Русия да атакува гражданската инфраструктура, се казва още в съобщението.

Британското обучение ще гарантира, че в бъдеще пилотите ще могат да управляват сложни изтребители по стандартите на НАТО.

Обучението на морски пехотинци ще бъде в допълнение към вече действащата в Обединеното кралство програма за обучение на новобранци, в рамките на която през последните шест месеца 10 000 украински военнослужещи бяха приведени в бойна готовност и която ще повиши квалификацията на още 20 000 украински войници през тази година. Обединеното кралство ще продължи да работи с украинските въоръжени сили и международната общност за разширяване на програмата през 2023 г.

Миналата седмица украински войници пристигнаха в Обединеното кралство, за да се научат да командват танкове Challenger 2, след решението на министър-председателя да изпрати основните бойни танкове в Украйна.

Министър-председателят Сунак ще предложи също така да предостави на Украйна способности с по-дълъг обсег на действие. Това ще прекъсне способността на Русия непрекъснато да атакува гражданската и критичната национална инфраструктура на Украйна и ще спомогне за облекчаване на натиска върху украинските фронтови линии.

„Посещението на президента Зеленски в Обединеното кралство е свидетелство за смелостта, решителността и борбеността на неговата страна и доказателство за нерушимото приятелство между нашите две страни.

От 2014 г. насам Обединеното кралство предоставя жизненоважно обучение на украинските сили, което им позволява да защитават страната си, да защитават суверенитета си и да се борят за територията си.

Горд съм, че днес ще разширим това обучение от войници до морски пехотинци и пилоти на изтребители, като гарантираме, че Украйна разполага с военни сили, способни да защитават интересите ѝ и в бъдеще. Това също така подчертава ангажимента ни да предоставим военно оборудване не само в краткосрочен план, но и дългосрочно обещание да стоим рамо до рамо с Украйна за години напред.

Днес Обединеното кралство ще обяви и допълнителни санкции в отговор на продължаващите бомбардировки на Украйна от страна на Русия, включително насочване на санкциите към онези, които са помогнали на Путин да изгради личното си богатство, и към компаниите, които печелят от военната машина на Кремъл“, заявява Сунак, цитиран от посолството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови